Görme engelli çocukların fiziksel aktivite ve obezite düzeyleri
Physical activity and obesity levels of visually impaired children
  1. Tez No: 482972
  2. Yazar: SÜMEYRA ESRA DERVİŞOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ HİSAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Hemşirelik, Nutrition and Dietetics, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Görme Engelli, Obezite, Physical Activity, Visually impaired, Obesity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Halk sağlığı için en önemli konulardan biri olan obezite ve engellilik gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde obezitenin tedavisi kadar obezitenin önlenmesi ve engelliliğin engellenmesi kadar var olan engellilerle ilgilenilmesi halk sağlığı için çok önemlidir. Araştırmamız görme engelli öğrencilerde fiziksel aktivite ve obezite durumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızın evrenini 2015-2016 yılında Ankara'da bulunan görme engelliler ilk ve ortaokullarında bulunan öğrencilerdir. Evrenin tamamı olan 151 kişiye ulaşılması hedeflenmiş ancak devamsızlık, sağlık problemleri, ailelerin izin vermemesi, öğrencilerin gönüllü olmaması gibi sebeplerden dolayı 134 kişiye anket ve tarama formu doldurulmuştur. Verilerin analizinde; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, ki kare testi ve spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Görme engelli öğrencilerin yaş ortalaması 10.72±2.53 ve obezite prevalansı %23.9 olarak tespit edilmiştir. Görme engelli çocuklarda obezite oranı sağlıklı çocuklara göre daha fazladır. Erkek çocuklarda, annesi ev hanımı olanlarda, ailesinin gelir durumu düşük olanlarda, annesi veya babası obez olanlarda, 3 öğünden fazla beslenenlerde, fastfood tüketenlerde obezitenin daha fazla görüldüğü belirlenmiştir. Çocukların yaşı ile obezite arasında pozitif yönde kuvvetli bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca çocuklarda fastfood tüketimi annesi ya da babası obez olanlarda daha fazladır. Spor kulübüne gidenlerde obezite oranı %15 iken, gitmeyenlerde %27.7 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, görme engelli çocuklarda obez olma oranı sağlıklı çocuklara göre daha fazla bulunmuştur. Ayrıca fiziksel aktiviteye zaman ayıran çocuklarda obezite oranı daha düşüktür. Görme engelli çocuklara, ailelerine ve öğretmenlerine obezite ve fiziksel aktivitenin önemi hakkında bilgiler verilmeli ve obezite oranlarını azaltmak için önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Obesity and disability, one of the most important issues for public health, are increasing day by day. Nowadays, it is very important for public health to deal with existing disabled persons as well as the treatment of obesity, and prevention of obesity and disability. Our study was conducted to determine physical activity and obesity conditions in visually impaired students. The universe of our study was consisted of the visually impaired primary and secondary school students who received education in 2015-2016 academic calendar in Ankara. The entire universe ,151 people in total , were targeted to reach, but, due to some reasons such as absenteeism, ealth problems,failure to get family's permission, not being volunteer for the study; only 134 persons were provided to fill out questionnaire and screening form. Number, percentage, mean, standard deviation, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Chi square test and Spearman correlation analysis were used in the analysis of the data. The age average of the visually impaired students was determined as 10.72 ± 2.53, and the prevalence of obesity as 23.9%. Obesity rates in visually impaired children were higher than healthy children. It was determined that the prevalence of obesity was higher in male childs ,in those whose mothers are housewives, families have low income , mothers or fathers are obese, having more than 3 meals,consuming fastfood. A strong positive correlation was determined between the ages of the children and obesity.Besides, fastfood consumption in children with obese mother or father was more than others. While the obesity rate was determined as 15% in those who went to a sports club, was 27.7% in those who didn't go. As a result, the prevalance of obesity in visually impaired children was found higher than healty children. Moreover, obesity rate was lower in children who spare time for physical activities. Visually impaired children, their families and teachers should be informed about obesity, and the importance of physical activity, and measures should be taken to reduce obesity rates.