Ailelerin engelli çocuklarını sportif rekreasyon aktivitelerine yönlendirme nedenlerinin incelenmesi
Examination of the reasons why families refer their disabled children to sports recreation activities
  1. Tez No: 714521
  2. Yazar: ALİ GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA ŞAHAN BİROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Engellilik, rekreasyon, spor, yüzme, Disability, recreation, sports, family
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sportif rekreasyon aktiviteleri fiziksel, duygusal ve sosyal kazanımları ile engelli bireylerin hem gelişimlerine hem de toplumla bütünleşmelerine imkân tanımaktadır. Bu noktada çocuklarını sportif rekreasyon aktivitelerine yönlendiren ebeveynlerin bu davranışı gerçekleştirme nedenleri engelli çocuklara sahip diğer aileler için bir örnek teşkil edecek ve bu hususta bilinçlenmelerine imkân tanıyabilecektir. Bu araştırmada ailelerin engelli çocuklarını sportif rekreasyon aktivitelerine yönlendirme nedenlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel bir çalışma olup, araştırma deseni olarak fenomenoloji (olgubilim) yaklaşımından yararlanılmıştır. Çalışmanın araştırma grubunu, çocuklarını Karaman ilinde özel bir işletmede verilen sportif rekreasyon amaçlı yüzme kursuna gönderen ve çocukları görme engelli olan bir aile, fiziksel engelli olan bir aile ve işitme engelli olan bir aile olmak üzere toplamda üç anne-baba oluşturmaktadır. Veri toplama yöntemi olarak görüşme yöntemi tercih edilen araştırmada, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunda rekreasyon kavramı, boş zaman kavramı, aktivite tercihi, aktivitenin tercih edilme nedenleri, endişeler, gelişim, branş katkısı, tesis imkânları ve tavsiyeler konu başlıklarında dokuz soru sorulmuştur. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analiz tekniği ile analiz edilmiş ve görüş birliği-görüş ayrılığı formülü ile verilerin analizinde %86 güvenilirlik sağlanmıştır. Verilerden elde edilen bulgulara göre, katılımcıların boş zamanın anlamı, içeriği ve değeri konusunda bilgi sahibi olmasına rağmen rekreasyon kavramı ile ilgili bilgisi olmadığı, çocuklarının boş zamanlarındaki aktivite tercihlerinde birçok çeşitlilik var etmelerine rağmen fiziksel içerikli aktiviteleri öncelikli olarak tercih ettikleri, yüzme branşı tercihlerinde gelişim ve sosyalleşmeyi ön planda tuttukları, yüzme branşı tercihlerinden önce endişelerinin var olduğu, yüzme branşında çocuklarının fiziksel, duygusal ve sosyal gelişim kaydettiğini gözlemlemiş oldukları, yüzme aktivitesi sonrasında çocuklarının hem bu branşa odaklanmasına hem de farklı bir branşa daha yönlenmelerine imkân tanıyacakları ve her ne kadar tesis iyileştirmesi ile ilgili birçok talepleri olsa da yüzme branşını engelli çocuklara sahip ailelere önerecekleri konusunda görüş belirtmişlerdir. Sonuç olarak, sportif rekreasyon aktivitesi olarak yüzme branşının farklı engel durumlarına sahip çocukların fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimlerine katkı sağlaması, bireysel bir spor branşı olarak engelli çocuklar tarafından daha çok benimsenmesi ve branş antrenörünün çocuklar ile bireysel anlamda ilgilenme imkânının daha fazla olması durumlarının engelli çocuklara sahip ebeveyn katılımcıların çocukları için sportif rekreasyon aktivitesi olarak yüzme branşını tercih etmelerine sebep olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sports recreation activities allow people with disabilities to develop and integrate with society with their physical, emotional and social achievements. At this point, parents who direct their children to sports recreation activities will set an example for other families with disabled children and will be able to become aware of this. In this study, it was aimed to examine the reasons why families refer their disabled children to sports recreation activities. The research is a qualitative study and the phenomenology approach was used as a research pattern. The research group of the study consists of a total of three parents who send their children to a sports recreational swimming course at a private business in Karaman province, and whose children are visually impaired, a family with physical disabilities, and a family with hearing disabilities. Interview method as data collection method preferred in the research, semi-structured interview form was used as data collection tool. In the interview form, nine questions were asked in the topics of recreation concept, leisure concept, activity preference, reasons for activity preference, concerns, development, branch contribution, facility facilities and recommendations. The data obtained from the interviews were analyzed using the content analysis technique and 86% reliability was achieved in the analysis of the data with the consensus-disagreement formula. According to the findings from the data, the participants, the meaning of free time, although information about the content and value, recreation without the knowledge about the concept of their children's physical activity in leisure time activities, even though there is more diversity in the choice of a preferred primarily with content, swimming in the preferences they're keeping it in the forefront of development and socialization, an industry-first there was their choice, their concern, and swimming in children's physical, emotional and social development noticed that they have recorded, after the swimming activity, they stated that they would allow their children to focus on this branch as well as move to another branch, and although they had many demands for facility improvement, they would seriously recommend the swimming branch to families with children with disabilities. As a result, children with disability swimming as a recreation activity in different conditions of physical, mental and social development, contributing to adoption by an individual sport and field coaches individual involvement with the children as children with disabilities the possibility of more cases of a parent for their children, there is more of a recreation activity in participants with disabled children to prefer swimming as it has been found that cause.