Bölgemizde koroner yavaş akım saptanan hastalarda ENOS geninin GLU 298-ASP ve T786-C polimorfizmlerinin araştırılması
Investigation of enos geninine GLU 298-ASP and T786-C polymorphism in patients with coronary slow current in the region
  1. Tez No: 483017
  2. Yazar: CİHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KENAN YALTA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner yavaş akım, endotelyal nitrik oksit sentaz, genetik polimorfizm, Coronary slow flow, endothelial nitric oxide synthase, genetic polymorphism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Koroner yavaş akım fenomeni, koroner arterlerde darlık olmaksızın kanın distale yavaş akması olarak tanımlanabilen bir kardiyak fenomendir. Bu konuda yapılmış çalışmalar olsa da etyopatolojisi hala net olarak aydınlatılamamıştır. Bu konuda ülkemizde ve diğer ülkelerde yapılmış çalışmalar olsa da kimi çalışmalar birbirleriyle çelişmektedir. Trakya Bölgesine ait ise koroner yavaş akım ile ilgili bir çalışmanın olmaması bizi bu çalışmayı yapmaya itmiştir. Çalışmamızdaki amaç, Trakya Bölgesindeendolyal nitrik oksit sentaz geninin Glu 298-Asp ve T-786 C polimorfizmlerinin koroner yavaş akım ile ilişkisini araştırmak ve koroner yavaş akıma sahip hastaların demografik verilerinin karşılaştırılmasını sağlamaktır. Bu amaçla kliniğimizde koroner yavaş akım saptanmış hastalar ile normal koroner arter saptanmış hastalar kesitsel olarak karşılaştırıldı. Demografik veriler ve endolyal nitrik oksit sentazgeninin Glu 298-Asp ve T-786 C polimorfizmi açısından yapılan istatistiksel incelemede T-786 C polimorfizmi le koroner yavaş akım arasında ilişki saptamadık. Ancak Glu 298-Asppolimorfizminin resesif modelinde dominant modele göre bireylerin genotipi bakımından koroner yavaş akıma yakalanması anlamlı derecede yüksek saptanmıştır. Ayrıca yine alkol kullanım olanlarda da koroner yavaş akım görülme sıklığının arttığı saptanmıştır. Sonuçlarımızın desteklenmesi için daha büyük çalışmalara toplumun tamamını kapsayacak şekilde genişletilmesine ihtiyacı olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Coronary slow-flow phenomenon is a cardiac phenomenon that can be described as a slow flow of blood without stenosis in the coronary arteries. Although there are studies on this subject, the etiopathology is still unclear. Although there are studies in our country and other countries in this regard, some studies contradict each other. The fact that there is no study about coronary slow flow in the Thrace region has led us to do this study. The aim of our study is to investigate the association of Glu 298-Asp and T-786 C polymorphisms of the endotelial nitric oxide syntase gene in the Thrace Region with coronary slow flow and to compare the demographic data of patients with coronary slow-flow. For this purpose, patients with coronary slow flow in our clinic and patients with normal coronary artery were cross-sectionalized. There was no correlation between the demographic data and the T-786 C polymorphism le coronary slow flow in the statistical analysis of the endotelial nitric oxide syntasegene in terms of Glu 298-Asp and T-786 C polymorphisms. However, in the recessive model of Glu 298-Asp polymorphism, coronary slow-flow capture in terms of the genotype of individuals according to the dominant mode was found to be significantly higher. It was also found that the incidence of slow coronary flow was also increased in alcohol users. We think that we need to expand to cover the whole of the larger working community to support our results.