Tıpta uzmanlık öncesi saha hizmeti yapılmasının uzmanlık tercihleri ve Tıp eğitimi üzerine katkısı
A research about the effects of compulsory rural servi̇ce on specialization preferences and medical education
- Tez No: 483018
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: tıpta uzmanlık eğitimi, tıpta uzmanlık tercihleri, pratisyen hekimlik, saha hizmeti, Specialization training in medicine, specialization preferences in medicine, general practice, compulsory rural service
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ülkemizde özellikle son yıllarda temel tıp eğitimi ve uzmanlık/doktora eğitimlerinin yeterliliği, standardizasyonu, bu dalları tercih ederken hekimlerin göz önüne aldığı kriterler ve diğer sorunlar tartışılmakta ve çözüm yolları araştırılmaktadır. Çalışmanın amacı, uzmanlık/doktora eğitimi öncesinde, hekimlerin pratisyen hekimlik yaparak edinebilecekleri saha tecrübelerinin, uzmanlık/doktora dalı tercihlerine ve eğitimlerine olumlu bir etkisinin olup olmadığının incelenmesidir. Ülkemizde hekimler, ya pratisyen hekimlik yapmadan veya bir süre pratisyen hekimlik yaptıktan sonra, TUS sınavında bir uzmanlık /doktora dalını tercih edip kazanarak eğitim hayatlarına devam etmektedirler. Bu çalışma 2017 yılı mart-haziran döneminde, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapan ve tıp fakültesi mezunu olan tüm öğretim görevlileri içerisinden gönüllü olan 324 kişi (%64,03) üzerinde yapılmıştır. Bu çalışma, ileriye yönelik, kesitsel, tanımlayıcı ve anket tipinde yapılmış bir çalışmadır. Katılımcıların %59,3' ünün, şuanda çalıştıkları uzmanlık/doktora dallarına, tıp fakültesinde eğitim aldıkları dönemde karar verdikleri saptandı. Ayrıca katılımcıların uzmanlık/doktora dallarını tercih ederken dikkate aldıkları en önemli faktörün % 68,5 oranıyla, tercih edilen dalların çalışma koşulları olduğu saptandı. Tercihlere karar verme zamanı, tercih edilen dalların türü ve tercihleri etkileyen faktörlerle, katılımcıların pratisyen hekimlik yapmış olup olmamaları arasında, istatiki olarak anlamlı bir ilişki saptanamadı. Katılımcıların %55,1 ile %81,5 arasında değişen oranlarda, yaptıkları pratisyen hekimlik görevinin, uzmanlık/doktora dalı tercihlerine ve eğitimlerine olumlu katkı sağladığını düşündükleri saptandı. Katılımcıların, doktorluk mesleğini seçme nedeni olarak, ilk sırada idealleri olmasını belirtmelerine rağmen, uzmanlık/doktora dallarını seçerlerken, ideallerini değilde, dalların çalışma koşullarını daha ön planda tutmaları, gelecekte özellikle cerrahi dallar gibi çalışma koşulları zor olan bazı dallarda hekim sıkıntısına yol açabilir veya hekimlerin çalıştığı dallardaki başarısını, toplumun aldığı sağlık hizmetinin kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu durum sağlık sistemimizdeki hekimleri etkileyen iş yükü, sağlıkta şiddet, malpraktis riski gibi sorunlarla da örtüşmektedir. Bu sonuç, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini de vurgulamaktadır. Katılımcıların yarısından fazlasının, mezuniyet sonrası dönemle ilgili kararlarını, tıp fakültesi eğitimi esnasında aldıkları saptandı. Dolayısıyla bu çalışma, hekimlerin daha isabetli kararlar alabilmeleri için, öğrencilik dönemindeyken, uzmanlık/doktora dallarının daha etkin bir şekilde tanıtılması gerektiği mesajını vermektedir. Pratisyen hekimlik yapmış olmanın, olumlu yada olumsuz katkısı olup olmadığı konusunda, daha net sonuçlara ulaşabilmek için, çok merkezli çok katılımlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Katılımcıların mevcut konumları incelendiğinde, uzmanlık/doktora dallarını tercih etme kriterlerinin, tercihlerine karar verdikleri dönemlerin, kazandıkları bir uzmanlık/doktora dalını yarıda bırakıp başka bir dala geçme durumları ve nedenlerinin, tercih ettikleri dalda memnuniyet durumlarının, pratisyen hekimlik yapmış olup olmamalarıyla istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki göstermediği saptandı. Katılımcıların, genel olarak, pratisyen hekimlik görevinin gerek uzmanlık/doktora dallarını tercih ederken, gerekse de bu dallarda eğitim alırken, olumlu katkı sağladığını düşünmüş oldukları saptandı.
Özet (Çeviri)
In our country, especially in recent years, the sufficiency and the standardization of the basic medical education and specialization / doctoral degree programs, the criteria that the physicians consider while choosing these programs and other problems are being discussed and the solutions are being investigated. The purpose of our study is to determine whether having rural service experience before specialization training has a positive effect on specialization / doctoral degree program preferences and trainings of physicians. In our country, physicians continue their medical training after taking TUS exam and choosing the field of specialization / doctoral degree either after doing rural service as a general practitioner for a period or without doing the rural service. Our study group consist of 324 people (64.03%) who volunteered to participate in the study from all the teaching staff who have graduated from the medical faculty and worked at Trakya University Faculty of Medicine in March-June 2017 period. Our study is a prospective, cross-sectional, descriptive and survey type study. We have found that 59.3% of the participants have decided their field of specialization / doctorate degree at the time when they were a medical student. We also found that the most important factor that participants consider when choosing their field of specialization / doctoral degree is the working conditions of the preferred fields with a rate of 68.5%. There was no statistically significant correlation between the rural service experience of the participants and the time of decision, the preferred fields and the factors influencing the preferences. We found that between 55.1% and 81.5% of the participants believe that rural service they have done positively contributed to their preference and training of specialization / doctoral degree. Participants noted that they have chosen medical faculty to fulfill their ideals, while choosing the field of specialization / doctorate degree, participants noted that they have taken into consideration the working conditions of the fields instead of their ideals. This could create a shortage in the number of doctors in the fields with difficult working conditions as surgical fields or could adversely affect the success of the doctors and the quality of health care in these fields. This situation also overlaps with problems such as heavy workload, violence in healthcare and malpractice risk, all of which affect the physicians in our health care system. These results emphasize that the working conditions of physicians should be improved. We found that more than half of the participants took their decisions about the postgraduate period during their medical faculty training. Therefore, this study gives us the message that specialization / doctoral degree programs should be introduced more effectively to medical students so that the physicians can make more accurate decisions. Further multicenter studies with bigger groups of participants are needed to achieve clearer results to decide whether doing rural service has a positive or negative effect. When we examine the current positions of the participants, we found that there is no statistically significant correlation between the rural service experience and the criteria and time of preference about the field of specialization / doctoral degree programs, rates and reasons of changing the field of specialization / doctoral degree and the satisfaction levels of physicians in these fields. We have found that participants generally think that doing rural service makes a positive contribution on their preference and training of specialization / doctorate degree.