Gambiya'da kadınların araziye erişim haklarının geliştirilmesi: Alt nehir bölgesi örneği
Enhancing women's access rights to land in the Gambia: The case of lower river region (LRR)
- Tez No: 483034
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA İREM ÇAKIRCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Arazi, Mülkiyet, CEDAW, Erişim hakları, İnsan Hakları, Kadınlar, Land, Property, CEDAW, Access rights, Human Rights, Women
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kadınlar dünya çapında hayatın hemen her alanında ayrımcılıkla karşı karşıyadır. Arazi hakları ve araziye erişim kadınların karşılaştıkları sayısız sorunlar arasında yer almaktadır. Gambiya'da kadınların durumlarının iyileştirilmesi için gerçekleştirilen bütün çabalara rağmen siyasi, sosyo- kültürel ve ekonomik nedenlerle araziye erişimhakları büyük bir sorun olmaya devam etmektedir. Gambiya'da 1997 Anayasası'nın 33 (5). maddesi bünyesinde kadınlara yönelik ayrımcılık barındırmakla birlikte, kadınların arazi haklarını garanti altına almakta da başarısız olmuştur. Gambiya, CEDAW da dahil olmak üzere, kadın haklarını garanti altına alan birçok uluslararası belgeye imzacı statüsündedir. Bütün bunlara rağmen, araziye erişim ve arazi mülkiyeti özellikle Gambiya Alt Nehri Bölgesi'nin kadınları için büyük bir sorun olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla, bu tez Gambiya'da kadınların araziye erişim ve sahip olmada yaşadıkları zorunlukları Alt Nehir Bölgesi'deki durumu örnek alarak incelemeyi ve betimlemeyi hedefliyor. Bu araştırmada kadınların arazi erişimi ve arazi hakları konusunda yasal ve politik çerçeveleri araştırılarak, Gambiya Alt Nehir Bölgesi kadınlarının arazi haklarını engelleyen farklı faktörler incelenecektir. Bu çalışma, son kertede cinsiyet eşitliğini güvence altına alarak, toplumu geliştirmek amacıyla Alt Nehir Bölgesi'nde kadınların arazi haklarını teşvik edecek bazı önerilerde bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Women worldwide face discrimination in almost all spheres of life. Access to land and women's land rights are part of the numerous predicaments they continue to encounter . In the Gambia, efforts are made to improve the conditions of women, however their rights to land remain a great challenge due to political, socio-cultural and economic reasons. Section 33 (5) of the 1997 Constitution of the Gambia discriminates women and fails to guarantee their rights to land. The Gambia is a signatory to most international legal instruments that guarantee the rights of women including CEDAW. Despite all these, access and ownership of land remain a great challenge for most women in the Gambia and Lower River Region in particular. Therefore, this thesis seeks to reveal challenges face by women in accessing and possessing land in The Gambia with a specific focus on the Lower River Region (LRR). It will look into the legal and policy frameworks about women's access and ownership rights and examine the different factors that hinder women's land rights in the Lower River Region of The Gambia. This is geared towards ensuring an all-inclusive society that guarantee gender equality. In order to have a comprehensive understanding of access to land and women's land rights in Lower River Region (LRR), a qualitative research method is used to examine the situation for future academic and policy use.