Performans değerlendirme kriterlerinin örgütsel bağlılığa etkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The impact of performance appraisal criteria on organizational commi̇tment: A research in the banking sector
- Tez No: 483053
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ÖZKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Değerlendirme Kriterleri, Örgütsel Bağlılık, Bankalarda Performans Değerlendirme, Performance, Performance Appraisal Criteria, Organizational Commitment, Performance Appraisal in Banks
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Performans değerlendirme çalışanların örgüte katkılarını belirlemeyi, ödüllendirmeyi ve onlara performansları hakkında geribildirim vermeyi amaçlar. Performans değerlendirme kriterlerinin gerçek performansı adil bir biçimde ölçmesi ve geribildirimin geliştirici olması gerekir. Adil performans değerlendirme ve geliştirici geribildirimin çalışanların örgütsel bağlılığını etkileyeceği varsayılmaktadır. Buna göre, performans değerlendirme kriterlerinin örgütsel bağlılığa etkisini belirlemek için bankacılık sektöründe bir araştırma yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Afyonkarahisar'daki kamu ve özel banka şubelerinin çalışanları oluşturmaktadır. Veriler demografik, performans değerlendirme kriterleri ve örgütsel bağlılık değişkenlerini çalışanların özdeğerlendirmesi yoluyla ölçen anket yoluyla toplanmıştır. Bulgular çalışanların performans değerlendirme kriterlerine dair algılarının örgütsel bağlılık ile ilişkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Performance appraisal aim to determine effort of employee for their organizations, reward their contributions and give them feedback about their performance. Performance appraisal criteria should measure fairly real performance and feedback should be constructive. It is assumed that fair performance appraisal and constructive feedback affect organizational committment. Accordingly, it has been researched the impact of performance appraisal criteria on organizational committment in banking sector. The sample of research comprise the empoyees of the branches of public and private banks in Afyonkarahisar. Data has been collected by means of questionnaire about performance appraisal criteria of banks, organizational committment of employees and demographic information. The findings indicate the relationship between performance appraisal criteria and organizational committment.