Örgütsel stresin çalışan performansına etkisi: Yerel yönetimlerde bir uygulama
The effect of organi̇zati̇onal stress on employees' effi̇ci̇ency: An appli̇cati̇on i̇n local governments
- Tez No: 483068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER AYKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Stres, Performans, Yenimahalle Belediye Başkanlığı, Organizational Stress, Performance, Mayoralty of Yenimahalle
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı çalışanların yaşamış olduğu stresin performanslarına olan etkilerini incelemektir. Çalışmamızın ilk bölümü örgütsel stresi ikinci bölümü ise performans kavramını ve aralarında ki etkileşimi inceleyen detaylı bir literatür taramasından oluşmaktadır. Çalışmamızın son bölümünde bireylerin maruz kalmış olduğu stresin performansları ile etkileşiminin incelemesine yönelik olarak Ankara/Yenimahalle Belediye Başkanlığı'nda görev yapmakta olan 265 memur ile yapılan anket çalışması sonrası elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Çalışanların stres düzeylerini belirlemek amacı ile kullanılan ölçekten elde edilen veriler incelendiğinde çalışanlarda stres oluşturan kriterlerin en başında iş yerinde dedikodunun yaygın olması gelmektedir. Çalışanlarda stres oluşturan kriterlerden ikincisi ise yetersiz maaş ve ücret dengesizliği gelmektedir. Daha sonra sırası ile gizli ayrımcılık ve adam kayırma, ülkenin ekonomik ve siyasal durumu, performans değerlendirmede adaletsizlik, işi belirli sürede bitirme zorunluluğu ve işin monotonluğu ankete katılanlarda yüksek stres faktörleri olarak sıralanabilmektedir. Yapmış olduğumuz çalışmada katılımcıların demografik özelliklerinin maruz kalmış oldukları stres ve sergilemiş oldukları performansa ne gibi etkisinin olduğu incelenmiş, katılımcıların demografik özelliklerinden eğitim durumu hariç yaş, cinsiyet medeni durum ve kurumda çalışma süreleri stres seviyelerini anlamlı derecede etkilemediği, eğitim durumunda ise eğitim seviyesi yükseldikçe bireylerin stres seviyesinin arttığı gözlemlenmiştir. Çalışanların iş gücü performanslarının örgütsel stres faktörlerinden etkilenme düzeyleri iş başarısı ve iş doyumu şeklinde ele alınmıştır. Çalışanların performansları, iş başarısı ve iş doyumu örgütsel stres faktörlerinden anlamlı derecede etkilendiği görülmüştür. Buna göre çalışanların örgütsel stres düzeyleri arttıkça iş gücü performanslarında düşüş meydana geldiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to search stress workers have been under and its affect on their performances.First part of study is about organizational stress and secondory is consist of concept of performance and a detailed literature review investigating interaction between them. At the last part of study ,it includes the stress that individuals have been exposed and data which is obtained from a survey on 265 workers who work at the mayoralty of Ankara/Yenimahalle at the aim of investigating interactive. When the datas were examined which was gathered from the scale in order to determine employees ' stress levels, Common gossip is first of factors that makes up the stress at work. The secondary is low salary and imbalance charges.Following these , hidden discrimination and nepotism, the country's economic and political situation, performance and evaluation injustice,the obligation of complating the work at the given time and the monotony of the work are the other factors which were determined as high stress. In the study we made , it was examined that what kind of influences there are on employees' work performances when the demographic characteristics of participants were exposed to stress and it was observed that employees' stress levels wasn't affected significantly by demographic characteristics of participants,gender, marital status, long spending years at work ,except educational status. But it was also observed that as their educational status was higher, their stress levels increased. Organizational stress levels of employees affected by workforce performance factors were discussed as business success and job satisfaction. The performance of employees, business success and job satisfaction was shown to be significantly affected by the organizational stress factors. So, it is said that as the employees' organizational stress level is higher , there is decrease on their workforce performance