Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı kapsamında sosyal medyada kadınların bilgi edinme hakkı ve ifade özgürlüğü
Women's the right to information and freedom of expression in the social media context of the uses and satisfaction approach
- Tez No: 483188
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHDAN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, ifade özgürlüğü, bilgi edinme hakkı, kadın ve sosyal medya, kadın hakları, kadının sosyal medya kullanımı, kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı, Social media, freedom of expression, the right to information, woman and social media, woman's rights, woman's use of social media, uses and satifaction approach
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yapılan bu çalışma ile öncelikli amaç, yeni iletişim teknolojilerinin uygulama alanlarından biri olan sosyal medyanın kullanımının, kadınların bilgi edinme hakkına ve ifade özgürlüğüne bir katkı sağlayıp sağlamadığını ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın ikinci amacı ise; kullanımlar ve doyumlar yaklaşımından yola çıkarak kadınların sosyal medya uygulamalarını kullanımlarından elde ettikleri doyumların neler olduğunu belirlemektir. Çalışma, yeni iletişim teknolojilerinin en bilinenini oluşturan sosyal medya uygulamalarının kullanımının bir birey ve kimlik olarak kadının bilgi edinme hakkına ve ifade özgürlüğüne katkı sağladığı varsayımlarına dayandırılmaktadır. Çalışmanın kuramsal kısmını oluşturma aşamasında çalışmada belirlenen varsayımlar odağında sosyal medya, sosyal medya ve demokrasi, feminist alternatif medya aracı olarak sosyal medya, ifade özgürlüğü, bilgi edinme hakkı ve kullanımlar ve doyumlar yaklaşımına ilişkin literatür taraması yapılmıştır. Çalışmanın araştırma kısmında sosyal medyanın kadının bilgi edinme hakkına ve ifade özgürlüğüne katkı sağlayıp sağlamadığını ortaya çıkarmak ve kadınların sosyal medya uygulamalarını kullanarak ne gibi doyumları elde ettiklerini belirlemek için çevrimiçi anket tekniğinden yararlanılmıştır. İçerisinde bulunduğumuz enformasyon çağında sosyal medya uygulamalarının kullanımına olan talebin artışı nedeniyle çevrimiçi anket tekniği çalışma için ideal görülmüştür. Elde edilen veriler sonucunda sosyal medyanın günümüzde kadınlar tarafından fikir ve görüş belirtme ve bilgi edinme amacıyla sıklıkla başvurulan bir araç hâline dönüştüğü ve sosyal medyanın kadının bilgi edinme hakkına ve ifade özgürlüğüne katkı sağladığı bulgularına erişilmiştir. Buna karşın sansür ve oto sansür mekanizmalarının sosyal medyada etkili olduğu da görülmüştür. Ayrıca kadınların sosyal medya uygulamalarını kullanımlarından elde ettikleri doyumların başında ilgi alanları hakkında bilgi sahibi olmak ve bilmedikleri konular hakkında araştırma yapmak olduğu çalışma sonucunda ortaya çıkan diğer bir sonuçtur.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to find out whether the use of social media, which one of the application areas of new communication technologies, has contributed to women's the right to information and freedom of expression. The second aim of the study is to determine by looking at uses and satisfaction approach what the satisfaction that women's get from using social media applications. The study is based on the assumption that the use of social media practices, which constitute the best known of new communication technologies, contributes to women's the right to information and freedom of expression as an individual and identity. In the stage of establishing the theoretical and conceptual part of the study, the literature search which related to soFcial media, social media and democracy, social media as a feminist alternative media tool, freedom of expression, right to information and uses and satisfaction approach was made on the basis of the hypothesis determined in the study. In the research part of the study, an online survey technique was used to find out whether social media contributed to women's the right to information and freedom of expression and to determine what kind of satisfaction women's achieve by using social media applications. Because of the increase in demand for the use of social media applications in the information age we are in, the online survey technique is considered ideal for study. In the result of the obtained data, is that social media is a tool that is frequently used by women to express ideas and opinions, and social media contributes to women's right to information and freedom of expression. In spıte of that, censorship and self-censorship mechanisms have been found to be effective in social media. Another finding it is at the beginning of the satisfaction that women obtain from their use of social media applications to have information about their interests and to do research on topics they do not knows.