İlköğretim din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretim programında zekât konusunun yeri ve ders kitaplarına yansıması
The place of the zekat in the teaching program of religious culture and moral education in elementary school and its reflection to textbooks as
- Tez No: 483334
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN HIRA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Primary Religion Culture and Moral Knowledge Lesson, Worship Teaching Area, Curriculum and Guide, Zakat, Gain
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretim programında kazandırılması amaçlanan ibadetlerden, zekât ibadetinin kavramsal analizini, öğretim programında nasıl yer aldığı ve ders kitaplarına nasıl yansıdığını tespit etmektir. Çalışmamız giriş, üç bölüm, sonuç ve önerilerden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın problemi, amacı, önemi, yöntemi ve sınırlılıklarına yer verilmiştir. Birinci bölümde zekât kavramı ve zekât kavramı ile ilişkili diğer kavramlar anlatılarak, zekât konusu çeşitli açılardan ele alınmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde ilköğretim din kültürü ve ahlâk bilgisi, öğretmen kılavuz kitapları ve ders kitaplarında zekât kavramının, öğretim programındaki yeri değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde öğretim programındaki zekât konusunun ilköğretim din kültürü ve ahlâk bilgisi öğretmen kılavuz kitapları ve ders kitaplarıyla karşılaştırılması yapılmıştır. Araştırmamızın son bölümünde ise sonuç ve önerilere yer verilmiştir. Bu çalışma sonucunda, ders kitapları ile öğretim programı arasında birtakım eksikliklerin olduğu tespit edilmiş ve öneriler sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: İlköğretim Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersi, İbadet Öğretim Alanı, Öğretim Programı ve Kılavuzu, Zekât, Kazanım
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the conceptual analysis of the worship of zakat and how it is reflected in the textbooks and how it is reflected in the curriculum from the worship services aimed at the primary education religion culture and moral information education program. Our work consists of introduction, three parts, final part and recommendations. In the introduction part the problem, purpose, method, and limitations of the research are mentioned. In the first chapter, the concept of zakat and other concepts related to the concept of zakat are explained, and the concept of zakat is discussed from various angles. In the second part of the research, it was evaluated how the concept of zakat in primary education religion culture and moral information, teacher guidebooks and textbooks was included in the place of instruction and textbooks. In the thirth chapter, the subject of zakat in the curriculum was compared with the primary education religious culture and ethics teacher guidebooks and textbooks. The final part of the research, contains the conclusions and recommendations. As a result of this study, it was determined that there are some deficiencies between textbooks and curriculum and presented recommendations.