Okul yöneticilerinin hizmetiçi eğitim programlarının değerlendirmesine ilişkin görüşleri
Evaluation of school administratorsregardingthein-service training program feedback
- Tez No: 483335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAŞDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmetiçi eğitim, eğitim programı, yönetici, ilkokul yöneticisi, ortaokul yöneticisi, In-service training, Education program, manager, curriculum, elementary school manager, secondary school manager
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada, okul yöneticilerin hizmetiçi eğitim programlarını değerlendirmelerine ilişkin görüşlerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. İlişkisel tarama modelinde ele alınan çalışmanın evrenini 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Kars ili genelindeki toplam 119 ilkokul ve ortaokulda görev yapan yönetici, çalışmanın örneklemini ise basit rastgele örnekleme yöntemiyle belirlenen 119 okulda görev yapan 119 yönetici oluşturmaktadır. Üç bölümden oluşan ve 119 yöneticiye uygulanan anketlerden 119 adedi değerlendirmeye alınmaya uygun bulunarak, analizler bu sayı üzerinden yapılmıştır. Anket ve görüşme yoluyla toplanan veriler, bilgisayar ortamında istatistik paket programı ile yöneticilerin verdiği cevaplar doğrultusunda yaş, cinsiyet, mesleki kıdem, yapılan hizmetiçi eğitim faaliyeti sayısı ve eğitim durumuna göre analiz edilmiştir.Araştırma veri seti üzerinden normallik varsayımı incelenmiş olup bu varsayıma göre normal dağılım özelliği göstermeyen gruplara nonparametrik testler uygulanmıştır. Araştırmada, 30 yaş ve üzerindeki okul yöneticileri hizmetiçi eğitim faaliyetleri sayesinde okullarında çalışan öğretmenlerin çalışmalarını sürdürebilmeleri için iyi yollar saptamada yardımcı olduğu düşünmekteyken, 30 yaş ve altı yöneticileri bu görüşte olmadığı görülmüştür. Araştırmaya katılan yöneticiler, hizmetiçi eğitim programlarının farkındalığı artırması nedeniyle okul personelinin görevleri ve sorumluluklarını anlamalarına yardımcı olduğunu ifade etmişlerdir. Yine yöneticilerin bir kısmı seminere katılan kişinin kişilik özelliğinden dolayı hizmetiçi eğitim programlarının okul personelinin görevleri ve sorumluluklarını anlamalarına yeterince yardımcı olmadığını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to investigate the opinions of school administrators about the evaluation of in-service training programs. The population of this correlational survey study includes a total of 119 primary and secondary school administrators in the province of Kars during 2016-2017 academic year. The sample of the study is composed of 119 administrators working in 119 schools who were determined by simple random sampling method. The questionnaire included three sub-sections and they were applied to 119 managers. All 119 analyzes were eligible to perform analyses. Data gathered through questionnaires and interviews were analyzed with statistical package computer program according to the answers given by the managers, their ages, gender, occupational seniority, number of in-service training activities and educational status. The normality hypothesis was examined through the research dataset and according to this assumption nonparametric tests were applied to the groups that did not show the normal distribution feature. The results showed that while 30-year-old and older managers thought it was helpful to find good ways for teachers working in their schools to continue their work thanks to in-service training activities, 30-years-old and younger managers thought the reverse. Managers who participated in the survey stated that as in-service training programs increase awareness, they helped the school staff to realize the duties and responsibilities. Also, some of the administrators stated that because of the personality characteristic of the person participating in the seminar, in-service training programs did not help them sufficiently to understand the duties and responsibilities of the school personel.