Yeni nesil tutundurma aracı olan sosyal medyaya perakendeci işletmelerin yaklaşımı: Kars ilinde bir uygulama
Approach to social media as a new generation promotion tool for retailer business: A study in Kars province
- Tez No: 483337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT GELİBOLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Web 2.0, Sosyal Medya Pazarlaması, Perakendecilik, Web 2.0, Social Media Marketing, Retailment
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Teknoloji alanındaki hızlı gelişmeler, bilgi teknolojisi araçlarının da çeşitlenmesine katkı sağlamaktadır. Bu çeşitlenme sayesinde artık tüketiciler ve işletmeler arası iletişim daha önemli hale gelmiştir. Özellikle sosyal medya araçlarının insanların hayatında artan önemi ve sosyal medya kullanıcı sayısının gün geçtikçe artması firma tanıtımını yapmak, ürünlerini göstermek ve müşteri için kolay iletişime geçmek isteyen perakendeciler için önemli bir kanal haline gelmiştir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı Kars ilinde bulunan perakendeci işletmelerin pazarlama elemanı olarak sosyal medyaya bakış açılarını, memnuniyet düzeylerini ve kullanım oranlarını belirlemektir. Çalışmada veriler anket formları aracılığıyla toplanmış olup 386 KOBİ niteliğinde perakende işletme ile görüşülerek anket formları yüz yüze doldurulmuştur. 386 firmanın 277'si mikro firmalardan oluşurken, özellikle süt ve süt ürünleri sektöründe yoğunluk olduğu görülmüştür. Toplanan verilerin analizinde SPSS programı aracılığıyla frekans, güvenilirlik ve geçerlilik analizleri, faktör analizleri, ANOVA testleri ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde genel olarak perakendeci işletmelerin sosyal medyaya bakışının ve memnuniyet düzeyinin olumlu olduğu ve işletmelerin bu araçları kullanım düzeyinin de yüksek olduğu bulgularına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rapid developments in the field of technology contribute to the diversification of information technology tools. Thanks to this diversification, communication between consumers and businesses has become more important now. Especially, the increasing importance of social media in people's daily lives, and number of social media users have made it an important channel for retailers, who want to advertise their products, to show their products and to communicate easily with customers.In this context, the purpose of this study is to determine the social media viewpoints, satisfaction levels, and usage rates as the marketing staff of the retailer enterprises in Kars province. Data were collected from 386 SME (Small and Medium sized Enterprise) via questionnaires that were filled face to face. Those 387 firms consisted of 277 micro firms, and it was seen that there was a high density especially in milk and dairy products sector. Frequency, reliability, validity, factor, and correlation analyze, and ANOVA tests were performed through the SPSS program for the analysis of collected data. When the results are examined, it is generally found that the retailer's views on the social media and satisfaction level are positive and that the level of usage of these tools is high.