Muhasebe meslek mensuplarının adli muhasebeciliğe yönelik algılarının farklı değişkenler açısından değerlendirilmesi: Kars Ardahan ve Iğdır örneği
An evaluation of the perceptions of accounting professionals toward judicial accounting in terms of different variables: Kars Ardahan and Iğdır example
- Tez No: 483349
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER TAZEGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Adli Muhasebe, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, Accounting, Forensic Accounting, Certified Public Accountant
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Küresel ölçekli mali skandalların artması ve bunların neden olduğu ekonomik kaybın büyük boyutlara ulaşması, ticari hayatta yaşanan ekonomik anlaşmazlıklar, finansal tabloların gerçeğe uygun olmaması gibi nedenlerden ötürü başta Amerika Birleşik Devleti (ABD) olmak üzere pek çok batı ülkesinde Forensic Accounting (Adli Muhasebe) olarak isimlendirilen meslek ortaya çıkmıştır. Dünyada hızla yaygınlaşan ve ayrı bir uzmanlık olarak değerlendirilen; fakat ülkemizde tam anlamıyla uygulama alanı bulamayan adli muhasebecilik; adli sorunlarda sorunu çözüme kavuşturmak amacıyla muhasebe, denetim, psikoloji ve birçok bilim dalından yararlanan alandır. Adli muhasebenin önemi doğrultusunda hazırlanan bu çalışmada öncelikli olarak adli muhasebe ve adli muhasebe mesleğine yönelik açıklamalar yapılmış, sonrasında ise dünyada ve ülkemizde adli muhasebe mesleğinin gelişimi üzerinde durulmuştur. Son olarak da Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde Kars SMMMO' ya kayıtlı muhasebe meslek mensuplarının adli muhasebeciliğe yönelik algılarını değerlendirecek anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programıyla analiz edilmiş ve analizden çıkan sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The profession of forensic accounting has emerged in many western countries mainly in the United States (USA) due to the increase in global financial scandals and the economic losses reaching to large sizes which were caused by these scandals, economic disputes in commercial life and the financial tables not reflecting the reality. Forensic accounting, which is rapidly spreading around the world and regarded as a separate area of expertise; but which does not fully find an application area, is a discipline using accounting, auditing, psychology and many other scientific disciplines in order to solve the problem in judicial issues. In this study prepared in the direction of the importance of forensic accounting, first forensic accounting and the profession of forensic accounting were explained and then the development of forensic accounting profession in Turkey and in the world was emphasized. Last, a survey was conducted to evaluate the perceptions of accounting professionals registered in Kars Chamber of Independent Accountants and Financial Advisors in the cities of Kars, Ardahan and Iğdır. The obtained data were analyzed with the SPSS 22.0 program and the results from the analysis were interpreted.