Kemal Abdulla'nın eksik el yazması romanı ile Dede Korkut destanının karşılaştırılması
  1. Tez No: 483370
  2. Yazar: EBRU DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKIN GULİYEV, PROF. DR. ŞUREDDİN MEMMEDLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eksik El Yazması, Dede Korkut, Kemal Abdulla, Postmodernizm, Missing Manuscript, Dede Korkut, Kamal Abdulla, Postmodernism
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Azerbaycan Türkleri kendilerini Oğuz'un Bayat boyundan hesap ederler. Bu vesileyle ulu Bayat boyundan olan Dede Korkut'u da, Fuzuli'yi de, başka ünlüleri de kendilerine daha yakın kabul ederler. Ve bu vesileyle de Dede Korkut Kitabı Azerbaycan'da, Azerbaycan Türkleri arasında çok sevilir. Dede Korkut'un Azerbaycan kültüründe, edebiyatında geniş yankı bulması da bu etmenle ilgilidir. Tezin amacı, Azerbaycan günümüz edebiyatının öncüllerinden olan Kemal Abdulla'nın ünlü Eksik El Yazması romanını Dede Korkut hikâyelerinden etkileşim bağlamında incelemektir. Çalışma, söz konusu roman ile Kitab-ı Dede Korkut destanı olay örgülerinin, karakterlerinin karşılaştırılmasını kapsamaktadır. Araştırma-inceleme sürecinde karşılaştırmalı edebiyat, metinlerarası ilişkiler yöntemleri kullanılmıştır. Varılan başlıca sonuç bundan ibarettir ki, Azerbaycan ulusal edebiyatı en çok milli gelenekler üzerinde gelişimini devam ettirmektedir. Çalışmanın bulguları arasında adı geçen Azerbaycan yazarının Dede Korkut hikâyelerine yeni, özgü bir bağlamda başvurmakla postmodern bir eser vücuda getirebilmesinin tespiti önemli yer tutar.
Özet (Çeviri)
Azerbaijani Turks became from Oguz Bayat tribe. For this reason they consider themselves to be too close to Dede Gorgud, Fuzuli and other famous people who originated from Bayat tribe. So the book of Dede Gorgud is very popular among Azerbaijani turks in Azerbaijan. That's why Dede Gorgud is very widespread in Azerbaijani culture and literature. The aim the thesis is comparative analysis of the epic Dede Gorgud is and the novel Incomplete manuscript“ by Kamal Abdulla who is one of the famous representative of modern Azerbaycan literature. The analyses covers the storyline and images of both ”The Book of Dede Gorgud“ and ”Incomplete manuscript“. During the research the comparative method as well as the method of intertext relations was used in the thesis. The main result that we come is that the Azerbaijan national literature continues to develop on its national traditions. It is noted in the thesis that a new and different approach to the epic ”The Book of Dede Gorgud" made by Kamal Abdulla presented a model of posmodernist literature.