Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavru yemlerine farklı oranlarda ilave edilen üzüm çekirdeği yağının (Vitis vinifera) büyüme, yaşama gücü, yağ asidi profili, antioksidan enzim düzeyleri ve kan parametreleri üzerine etkisi
Effects of grape seed oil (Vitis vinifera), added at different doses into rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juvenile feed, on growt, survival rate, fatty acid prophile, antioxidant enzyme level and blood parameters
  1. Tez No: 483613
  2. Yazar: GÖKHAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TELAT YANIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Alabalık, Üzüm Çekirdeği Yağı, Büyüme, Antioksidan, Yağ asidi, Kan, Trout, Garpe seed oil, Growth, Antioxidant, Fatty acid, Blood parameters
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yemlerine 250mg/kg, 500mg/kg ve 1000mg/kg oranlarında ilave edilen üzüm (Vitis vinifera) çekirdeği yağı ile 60 gün boyunca beslemenin büyüme performansı, antioksidan enzim aktiviteleri, kan parametreleri, yağ asidi kompozisyonu ve karaciğer histolojilerine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen verilere göre balıkların ortalama son ağırlıkları kontrol grubu ve 500mg/kg grubu arasında farklılık oluşturmazken (P>0,05), bundan farklı olarak 250 mg/kg grubunda kontrol grubuna göre düşük, 1000 mg/kg grubunda ise kontrol grubuna göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Benzer sonuçlar canlı ağırlık artışı için de geçerlidir. Kontrol grubunun SFA oranı diğer gruplardan daha yüksek tespit edilmiş olsa da istatistiki farklılık belirlenememiştir. MUFA ve n3 oranları da SFA oranlarına benzer olarak gruplar arasında farklılık göstermemiştir. Bütün deneme grupları içerisinde balıketinde en çok bulunan yağ asitleri palmitik asit, oleik asit ve DHA'dır. EPA oranı tüm gruplarda kontrol grubuna oranla önemli derecede artmıştır. DHA oranı ise kontrol grubunda diğer deneme gruplarına göre önemli derecede yükselirken gruplar arasında farklılık oluşmamıştır. Çalışma sonunda elde edilen verilere göre bun, Crea, LDH, Na, K, Cl, Trig, Ca ve Phos değerleri gruplar arasında farklılık göstermemiştir. Üre, 250 mg/kg grubunda önemli derecede düşük tespit edilmiştir. TP ve AST 1000 mg/kg üzüm çekirdeği yağı ile beslenen gruplarda önemli derecede yükselmiştir. Araştırma sonuçlarına göre gruplar içerisinde sadece 1000 mg/kg üzüm çekirdeği yağı ile beslenen grupların antioksidan aktivitelerinde artış olmuş ve karaciğer histolojisi bakımından farklılık oluşturacak düzeyde bir hücresel deformasyon veya görüntü oluşmamıştır. Nihai olarak yemlere 1000mg/kg düzeyinde üzüm çekirdeği yağı ilavesinin Gökkuşağı Alabalığı yavrularında büyüme performansı, hayatta kalma oranları, yağ asidi kompozisyonu ile antioksidan enzim aktiviteleri bakımından olumlu sonuçlar verdiği ve doğal kaynaklı bir yem katkısı olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of grape seed oil (Vitis vinifera) on growth performance, antioxidant enzyme activity, blood parameters, fatty acid composition and liver histology of rainbow trout (Oncorhyncus mykiss) juveniles. Grape seed oil was added to commercial diets of rainbow trout at 250 mg/kg, 500mg/kg and 1000 mg/kg doses. Feeding was lasted 60 days. At the end of the study, there were significant differences with respect to final weights of fish. Although the difference was not significant between control and 500 mg/kg group (P>0.05), It was significantly lower in the 250mg/kg and higher in the 1000 mg/kg dose groups. Similar results were observed on live weight gains. Although the highest SAF value was determined from the control group, the differences were not significant compared to the other groups. MUFA and n3 was also similar in all experimental groups compared to control. In all experimental groups, white muscle, palmitic acid (C 16:0), SFA (C 18: 1n-9), DHA (C 22:6n-3) were the most common fatty acids. EPA values from all treatment groups were significantly higher than that of the control. DHA was determined the highest in control group compared to other experimental groups, but the difference was not significant. Crea, bun, LDH, Na, K, Cl, Trig, Ca and Phos was similar in all experimental groups. Urea was significantly decreased in 250 mg/kg group. TP and AST significantly increased in 1000 mg /kg group. All of the antioxidant activity values determined from the 1000 mg/kg group were relatively higher than that of the other experimental groups. Liver cell deformations was not observed from all of the experimental groups. It is concluded that using 1000 mg/kg grape seed oil as natural feed additive in rainbow trout diets might be advised