Çok katlı yapılarda tünel kalıp sistemlerinin konvansiyonel sistemle zaman açısından karşılaştırılması
Tunel formwork systems comparing with wooden formwork systems in terms of time
- Tez No: 483764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tünel Kalıp Sistemleri, Konvansiyonel Sistemler, İki Sistemin Zaman ve Maliyet Açısından Karşılaştırılması, Tunel Formwork Systems, Wooden Formwork Systems, Comparing of Tow Systems
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İçinde olduğumuz yüzyılda hızla gelişen sanayi, teknoloji ve inşaat sektörlerindeki firmalar özellikle küresel rekabette bir adım öne geçmek nedeniyle işletmelerinin tüm fonksiyonlarında geliştirme çalışmaları yapmaktadırlar. Bu çalışmalar, bilimsel olarak, proje yönetimi ilkelerine göre yapılır ve sistematik bir yaklaşımla takip edilirse başarıya ulaşma şansları artar. Bu çalışmada proje yönetimi temel kavramlarından söz edilerek, kısa ve öz bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada, taşıyıcı sistemleri farklı olan iki kalıp sistemi (Tünel Kalıp ve Konvansiyonel Kalıp Sistemlerinin) statik projesi uygun olarak tasarlanan binaların zaman, maliyet ve deprem davranışlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yapıların Statik ve dinamik analizleri ideCAD paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Bu iki modelin dinamik analizinde Mod Birleştirme Yöntemi kullanılmıştır bu sistemlerin planlaması Primavera P6 uluslararası paket programı ile yapılarak karşılaştırılmıştır. Maliyet analizlerinde; kaba inşaat malzeme ve isçilik bedelleri göz önüne alınarak hesaplamalar yapılmıştır. Maliyet analizleri yapılırken Afganistan piyasasında güncel fiyat araştırması yapılarak, değerlendirmelerin günümüz şartlarına uygun olması sağlanmıştır. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre Afganistan'da yeni kullanıma başlayan tünel kalıp sistemleri, konvansiyonel kalıp sistemlere göre ilk yatırım maliyetinin daha fazla olduğu görünüyor. Ancak kalıp ömrünün diğer kalıp sistemlerine göre daha uzun olması, Zaman açısından kaç kat daha hızlı olması nedeniyle seri yapı imalatlarında (toplu konut) daha avantajlı olduğu görünmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the reason for using Tunel Formwork Systems in Afghanistan is that this system is fast,economic and safe and it makes the system to be preferred and to become a regular Formwork System Technology in construction sector in Afghanistan. Here we will try to find out the reason why and when Tunel Formwork Systems began to be used in Afghanistan. Later on we will try to compare the Tunel Formwork System with Wooden Formworks in a 21 story building inside 5th Microrayon Project in Kabul City which is designed by IdeaCAd program and has shear walls around. We will compare these two systems with each other by Primavera P6 Program according to the time schedule and economical advantages.