Türkiye'de 2005-2017 yılları arasında izlenen eğitim politikalarının ilkokul hayat bilgisi dersi öğretim programlarına yansımalarının değerlendirilmesi
Evaluation the reflection of the education policies applied between 2005-2017 on the curriculum of primary school social studies in Turkey
  1. Tez No: 483770
  2. Yazar: MAHMUT KARATAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK SOYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Politika, Eğitim Politikası, Hayat Bilgisi Dersi, Öğretim Programları, Education, Policy, Education Policy, Social Studies, Teaching Programs
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Ekonomisi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ailede başlayıp okul çağında devam eden bir süreç olan eğitimden istenen getirilerin elde edilmesi ve bu getirilerin kalıcılığının sağlayabilmesi için eğitim programların düzenlenmesi ve gerektiğinde güncellenmesi çok önemlidir. Okul sistemi içinde öğrencinin hayata dair ilk bilgileri aldığı, istenen yönde değer ve tutumlar kazandığı, Hayat Bilgisi dersi, gelecek nesillerin sağlıklı bir şekilde yetiştirilmesi açısından önemli bir derstir. Bu araştırmada, Türkiye'de 2005-2017 yılları arasında izlenen eğitim politikalarının İlkokul Hayat Bilgisi dersi öğretim programlarına yansımalarının analiz edilmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi tekniklerinden doküman incelemesi ve politika analizi teknikleri kullanılmıştır. Bu açıdan, öncelikle literatüre dayalı olarak bir analiz çerçevesi oluşturulmuş, daha sonra Milli Eğitim Şuralarında alınan tavsiye kararlarının Beş Yıllık Kalkınma Planları ve Hükümet Programlarında yer bulan eğitim yaklaşımı ve politikalarının, 2005, 2015 ve 2017 Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programlarına yansımaları analiz edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, zaman kesiti olarak, 2005-2017 yılları arasıyla ve bağlam olarak, 2005, 2015 ve 2017 Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programları ile bu programlar öncesi yayınlanan, Milli Eğitim Şuralarında alınan kararlar, Beş Yıllık Kalkınma Planları ve Hükümet Programları ile sınırlıdır. Araştırma kapsamında elde edilen bulgulara dayalı olarak elde edilen sonuçlar üzerinden, ülkemizde eğitim politikalarının oluşturulmasının siyasi müdahalelere açık bir alan olduğu, bundan dolayı, adeta yap-boz tahtasına dönen eğitim sistemimizde süreklilik sağlanamadığı söylenebilir. Sık sık program değişikliğine gidilmesi, eğitim sistemimizin önemli sorunlarından biri olarak dile getirilebilir. Araştırmanın sonuçları daha spesifik olarak ele alındığında, Milli Eğitim Şuraları, Beş Yıllık Kalkınma Planları ve Hükümet Programlarında yer bulan politik yaklaşımların, öğretim programlarında yer alan ilkelere, amaçlara, vizyona, kişisel niteliklere, öğrencilere kazandırılacak becerilere ve değerlere yansımalarının oldukça fazla olduğu görülmüştür. Öğretim programlarının, alınan kararlarla uyumlu bir biçimde öğrenci merkezli eğitimi ve öğrenmeyi önemseyen, öğrencilerin bilgi teknoloji kullanma becerilerinin ve öz yönetim becerilerinin artırılmasına ağırlık veren, çocukların değer eğitiminin özellikle 'milli ve manevi' değerlerinin geliştirilmesine ilişkin vurguların yoğunlukta olduğu bir yaklaşımla hazırlandığı görülmektedir. Ayrıca, Milli Eğitim Şuraları, Beş Yıllık Kalkınma Planları ve Hükümet Programlarında yer bulan politik yaklaşımlara bakıldığında, 2000'li yıllardan itibaren Atatürkçülük ve Cumhuriyet ile ilgili değini ve vurguların giderek azalmasına paralel olarak, öğretim programlarında yer alma durumlarının da zayıfladığı görülmektedir. Eğitim programları belirlenirken eğitimle ilgili tüm tarafların görüş ve önerileri dikkate alınmalı, toplumun ve bireylerin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalıdır. Programların, eğitimin temel bileşenlerinden bağımsız olarak planlanması, eğitsel amaçlara ulaşılmasının önünde bir engeldir; ancak sistematik olarak bir bütün halinde geliştirilen programlar, amacına ulaşabilir. Bir başka açıdan, programların, bilimsel, demokratik ve evrensel standartlara göre yapılması büyük önem taşımaktadır. Programların geliştirilme ve yenilenme süreçlerinde üniversitelerin, eğitim örgütlerinin ve diğer toplumsal kesimlerin düşünceleri alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
It is very important to arrange the education programs and update them if necessary so that the benefits optained from education, which is a process that starts in the family and continues in the school age, can be achieved. Within the school system, the Social Studies, in which the student acquires the first information on life and attains values and attitudes in the desired direction, is an important course for educating future generations in a healthy manner. In this research, it was aimed to analyze and evaluate the reflection of the education policies applied in Turkey between 2005-2017 on the curriculum of primary school Social Studies. Document analysis and policy analysis techniques were used in qualitative research method techniques. In this respect, an analysis framework was first created based on the literature and then it was tried to analyze the reflections of the recommendations of the National Education Advisory Board, the educational approaches and policies of the Five-Year Development Plans and Government Programs to the Education Programs of Social Studies at years of 2005, 2015 and 2017. The research was carried out in time intervals, between 2005 and 2017 and in context, with the Decisions on the 2005, 2015, 2017 Social Studies Curriculum and the Natioanl Education Advisory Board published before these programs, Government Programs. Based on the findings obtained within the scope of the research, it can be said that the formation of education policies in Turkey is an open area for political interventions and therefore, the continuity of Turkish education system, which is almost returned to the jigsaw puzzle, has not been achieved. Frequent changes to the program can be expressed as one of the major problems of Turkish education system. When the results of the research are handled more specifically, it is seen that the political approaches found in the National Education Advisory Board, Five-Year Development Plans and Government Programs reflect a lot of the principles, goals, vision, personal qualities, skills and values that students will have in the curricula. It was observed that the teaching programs accordanced with the taken decisions in that; students have an emphasis on the development of values and especially 'national and spiritual values' of value education, student-centered education and learning, use of information technology skills and self-management skills by students. Moreover, considering the political approaches in the National Education Advisory Board, Five- Year Development Plans and Government Programs, it is seen that since the 2000s, the position of participation in curriculums has weakened in parallel with the decreasing importance and emphasis on Atatürkism and the Republic. When deciding education programs, the opinions and recommendations of all parties concerned about education and the needs of the society and the individual should be taken into account. Planning programs independently of the basic components of education is a barrier to reach educational goals. However, through the programs that are systematically developed within a whole can reach educational goal. On the other hand, it is very important that programs are carried out in accordance with scientific, democratic and universal standards. During the development and renewal of programs, the views of universities, educational organizations and other social sectors should be taken into consideration.