Farklı sayıda termal siklus uygulamasının değişik simanlar ile simante edilen bir fiber postun mikrosızıntısına etkisinin incelenmesi
An investigation of the effect of different number thermal cycle application on the microleakage of a fiber reinforced post cemented with different cements
  1. Tez No: 483875
  2. Yazar: FİKRET ÖZGÜR ÇOŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP YEŞİL DUYMUŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fiber Post, Simanlar, Termal Siklus, Mikrosızıntı, Fiber Post, Cements, Thermal Cycle, Microleakage
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışma değişik simanlar ile simante edilen bir fiber postun mikrosızıntısına farklı sayıda termal siklus uygulamasının etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmada, periodontal sorunlar ve travmaya bağlı olarak çekilmiş 60 adet üst santral diş kullanılmıştır. Dişler crown-down tekniği ile genişletildikten sonra lateral kondensasyon ile doldurulmuştur. Standart post preperasyonu ile hazırlanan kökler her bir grupta 20 örnek olacak şekilde üç gruba ayrılarak Meron siman, Panavia SA ve Variolink II Professional Pack siman ile simante edilmiştir. Örnekler dört alt gruba (N=5) ayrılmış; 1. Grup örneklere (kontrol grubu) termal siklus uygulanmamış, 2. Grup örneklere 1000, 3. Grup örneklere 5000, 4. Grup örneklere 10000 termal siklus (5- 55ºC) işlemi uygulanmıştır. 24 saat metilen mavisi solüsyonunda bekletilen örneklerden yatay olarak üçer kesit alınmış (Servikal, Orta, Apikal) ve kesitler stereo mikroskop altında 12 büyütmede incelenmiştir. Veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Kullanılan simanın, termal siklus uygulanmasının, sızıntı olan bölgenin ve siman-siklus sayısı, bölge-siklus sayısı, siman-bölge-siklus sayısı etkileşimlerinin anlamlı (p.05) istatistiksel olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmada en az sızdırmazlık değerini self adeziv siman (Panavia SA) göstermiş, bunu sırasıyla, total-etch adeziv (Variolink 2) ve cam iyonomer siman (Meron) takip etmiştir. En fazla mikrosızıntı 10000 termal siklus uygulandığında oluşmuş, bunu sırasıyla 5000 ve 1000 termal siklus uygulanan dişler takip etmiştir. Bölgelere göre sızıntı değerleri fazladan aza doğru kuronal, orta ve apikal şeklinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This in vitro study was conducted to investigate the effect of different thermal cycle application on the microleakage of a fiber post cemented with different cements. Material and Method: In the study, 60 maxillary central teeth extracted due to periodontal problems and trauma were used. The teeth were expanded by crown-down technique and then filled with lateral condensation technique. The roots prepared with standard post preparation were divided into three groups as 20 specimens in each group and cemented with Variolink II Professional Pack, Panavia SA Cement and Meron cement. The samples were divided into four subgroups (N = 5). Thermal cycling was not applied to group 1 (control group), 1000 cycles were applied to group two samples, 5000 cycles were applied to group three samples, and thermal cycling (5-55ºC) was applied 10000 times to group four samples. Three sections were taken horizontally (Cervical, Middle, Apical) from the samples kept in the methylene blue solution for 24 hours and sections were examined under a stereo microscope at 12 magnification. The data were evaluated statistically. Results: It was found that the use of the thermal cycle, the number of cement-cycles, the number of region-cycles, the number of cement-regions-cycles were significant (p .05). Conclusion: Self adhesive cement (Panavia Sa) showed the least leakage value in the study, followed by total-etch adhesive (Variolink 2) and glass ionomer cement (Meron). The most microleakage occurred when 10000 thermal cycles were applied, followed by 5000 and 1000 thermal cycles, respectively. According to the region, the leakage values are at most coronal and at least apical.