Participating in erasmus student mobility program and cultural intelligence
Erasmus öğrenim hareketliliği programına katılım ve kültürel zekâ
  1. Tez No: 483883
  2. Yazar: ÖZGE GÖKTEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP EMİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kültürel zeka, Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programı, deneyime açıklık, üniversite öğrencileri, uluslararasılaşma, cultural intelligence, Erasmus Student Mobility Program, openness to experience, college students, internationalization
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, kültürel zekânın Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programı'na katılan ve katılmayan öğrenciler arasında farklılık gösterip göstermediğini,“deneyime açıklık”kişilik özelliğini kontrol altında tutarak incelemektir. Çalışmanın verileri, Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde farklı bölümlerde öğrenim gören 450 öğrencinin katılımıyla toplanmıştır. Çalışmada veri toplama araçları olarak, demografik bilgiler anketi, araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan Kültürel Zekâ Ölçeği ve Beş Faktör Kişilik Ölçeği – Deneyime Açıklık alt boyutu kullanılmıştır. Kültürel Zeka Ölçeği'nin Türkçe uyarlaması için yapılan Açımlayıcı Faktör Analizi, ölçeğin dört farklı alt boyutu ölçtüğünü, ve alt boyutların güvenirlik katsayılarının .77 ile .87 arasında değiştiğini göstermektedir. Beş Faktör Kişilik Ölçeği – Deneyime Açıklık alt boyutunun Türkçe uyarlaması için yapılan Açımlayıcı Faktör Analizi, ölçeğin kullanıma uygunluğunu doğrulamış ve güvenirlik katsayısının .78 olduğunu göstermiştir. Çok Değişkenli Kovaryans Analizinin sonuçları, Erasmus Öğrenim Hareketliliği Programı'na katılmanın, deneyime açıklık kişilik özelliği kontrol altında tutulduğunda, kültürel zekanın tüm alt boyutları üzerinde (üst-biliş, biliş, motivasyon ve davranış) istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca sonuçlar, deneyime açıklık kişilik özelliğinin, kültürel zekanın üst-biliş, biliş, motivasyon ve davranış alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir aracılık etkisi olduğunu göstermiştir. vii
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the difference between college students' cultural intelligence who have participated in Erasmus Student Mobility program and students' who have not participated in the program, when their personality trait“openness to experience”is controlled. Data were collected from 450 students who are studying in different departments in Middle East Technical University, Ankara. Data collection instruments were demographic information survey, Cultural Intelligence Scale, and Openness to Experience subscale of Big Five Inventory Scale. Cultural Intelligence Scale and Openness to Experience subscale were adapted by the researcher. Exploratory Factor Analysis for Turkish version of Cultural Intelligence Scale yielded four-factor model with reliability coefficients ranging from .77 to .84. Exploratory Factor Analysis for Turkish version of Openness to Experience subscale confirmed the appropriateness of the subscale with reliability coefficient .78 indicating good reliabilities for both scales. Multivariate Analysis of Covariance results indicated that participating in Erasmus Student Mobility Program has a statistically significant effect on all sub-dimensions of cultural intelligence (metacognitive, cognitive, motivational, and behavioral), when openness to experience personality trait is controlled. Moreover, the results showed v that openness to experience personality trait has a statistically significant mediating effect on metacognitive, cognitive, motivational, and behavioral cultural intelligence.