The cross-cultural effect of Erasmus+ mobility programs on mediating intercultural competence in foreign language education
Erasmus+ hareketlilik programlarının yabancı dil eğitiminde kültürlerarası yeterliliğe aracılık etmedeki etkisi
- Tez No: 983636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ AKSU ATAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dil öğrenimi, Study of languages
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Erasmus+ programı, katılımcılarına 2014 yılından bu yana eğitim amaçlı uluslararası ziyaretlere katılma ve farklı kültürlerle etkileşim kurma fırsatı sunmaktadır. Bu program, özellikle uluslararası deneyimler ve çok kültürlü etkileşimler yoluyla kültürlerarası yeterliliğin artırılmasında yabancı dil eğitiminin önemini vurgulamaktadır. Benzer şekilde, Diller İçin Ortak Avrupa Çerçevesi (CEFR) ve Eşlik Eden Kitabı (2020), dil eğitiminin hem dil becerileri hem de arabuluculuk becerileri yoluyla kültürlerarası yeterliğin geliştirilmesi gerektiği üzerine kurulmuştur. Bu güçlü bağın, Erasmus+ hareketlilik programının katılımcıların dil becerilerini ve kültürlerarası yeterliklerini etkilediğini desteklemektedir. Bu bağlamda, bu araştırma, Türkiye'de, Nevşehir ilindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda Erasmus+ hareketlilik programlarına katılan öğretmen ve öğrencilerin deneyimlerine odaklanmıştır. Çalışmada, anketler yoluyla toplanan ve SPSS 22.0 ile analiz edilen nicel veriler ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanan ve NVivo 13.0 yazılımı ve tematik analiz yöntemleri ile analiz edilen nitel verilere dayanan karma yöntem yaklaşımı benimsenmiştir. Bu çalışmanın amacı, Erasmus+ hareketlilik programlarının yabancı dil eğitiminde kültürlerarası yetkinliği geliştirmedeki etkinliğini ortaya koymak, Nevşehir ilinde katılımcı öğretmen ve öğrencilerin deneyimlerinden elde edilen bilgilerle literatüre katkıda bulunmak ve gelecekteki program planlamaları için öneriler geliştirmektir. Çalışma sonunda araştırma soruları ile sorulan Erasmus+ programının kültürlerarası yeterliliğe aracılık ettiği sonucuna varılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara dayanarak çalışma sonucuna bağlı eğitim uygulamaları ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Erasmus+ program has provided its participants with the opportunity to participate in international visits for educational purposes and engage with different cultures since 2014. This program highlights the significance of foreign language education, notably in fostering intercultural competence through international experiences and multicultural interactions. Similarly, the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) and its Companion Volume (2020) are grounded on the principle that language education ought to foster both language skills and intercultural communicative competence through mediation skills. This strong link supports that Erasmus+ mobility programs influence participants' language abilities and intercultural competence. In this context, this research focuses on the experiences of teachers and students participating in the Erasmus+ program in schools affiliated with the Ministry of National Education in Nevşehir, Türkiye. In the study, a mixed-methods approach is adopted, based on quantitative data collected through questionnaires and analyzed with SPSS 22.0, and qualitative data collected through semi-structured interviews and analyzed with NVivo 13.0 software and thematic analysis methods. This study aims to demonstrate the effectiveness of Erasmus+ mobility programs in developing intercultural competence in foreign language education, to contribute to the literature with information obtained from the experiences of participating teachers and students from Nevşehir province, and to develop recommendations for future program planning. At the end of the study, answers are obtained to the research questions, and it is concluded that the Erasmus+ program facilitates intercultural competence. Based on the findings obtained at the end of the study, recommendations are made regarding educational practices.