Doğrudan yabancı yatırımlar, ekonomik büyüme ve karbondioksit emisyonu ilişkisi: BRICS ve MINT ülkeleri üzerinde ekonometrik bir uygulama
An econometric application on foreign direct investment, economic growth and carbon dioxide emissions relation: BIRCS and MINT countries
- Tez No: 483946
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYFUN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Maliye, İşletme, Econometrics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan yabancı yatırımlar, Ekonomik Büyüme, Karbondioksit Emisyonu, Foreign Direct Investment, Economic Growth, Carbon Dioxide Emission
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle günümüzde ekonomik büyüme ülkeler için önemli hale gelmiştir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı önemli sorunlardan birisi sermaye yetersizliğidir. Sermaye ihtiyacı, ülkeleri doğrudan yabancı yatırımlardan yararlanma yoluna itmiştir. Dolayısıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler doğrudan yabancı yatırımları kendi ülkelerine çekebilmek için yoğun çaba göstermektedirler. Çünkü doğrudan yabancı yatırımların sermaye ihtiyacını karşılamanın yanında ev sahibi ülkelere yeni teknoloji getirmesi, yönetsel beceri kazandırması ve istihdam sağlaması gibi pozitif etkileri vardır. Ancak ülkelerin büyüme arzusu ile gerçekleştirmiş oldukları üretim ve doğrudan yabancı yatırımları ülkelerine çekebilmek için uyguladığı politikalar dünya genelinde karbondioksit salınımını artırmaktadır. Artan karbondioksit çevresel bozulmaya yol açmaktadır. Bu çalışmada BRICS ve MINT ülkeleri 1997-2013 dönemleri için doğrudan yabancı yatırımlar, ekonomik büyüme ve karbondioksit emisyonu eşbütünleşme ilişkisi incelenmiştir. Değişkenler arasında ki eşbütünleşme ilişkisi incelenirken Pedroni ve Kao eşbütünleşme testleri kullanılmıştı. Çalışmada yapılan test sonuçlarına göre doğrudan yabancı yatırımlar ve ekonomik büyüme arasında uzun dönemli birlikte hareket ettikleri bulgularına ulaşılmıştır ayrıca doğrudan yabancı yatırımlar ve karbondioksit emisyonu arasında da benzer bulgular elde edilmiştir öte yandan ekonomik büyüme ve karbondioksit emisyonu arasında iki test istatistiğine göre de eşbütünleşme tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Economic growth has become important for countries with the impact of globalization today. Capital inadequacy is one of the major problems facing developing countries. Capital requirements have driven countries to benefit from foreign direct investments. Therefore, developed and developing countries are working hard to attract foreign direct investments to their countries. Because direct foreign investment meets capital needs, there are positive effects on host countries such as bringing in new technology, gaining managerial skills, and providing employment. But the policies that countries have applied in order to attract production and foreign direct investment to their countries, with the desire for growth, increase the release of carbon dioxide around the world. Increasing carbon dioxide leads to environmental degradation. In this study, the relationship between foreign direct investment, economic growth and cointegration of carbon dioxide emissions was examined for BRICS and MINT countries during the period 1997-2013. The cointegration relationship between the variables was examined, and the Pedroni and Kao cointegration tests were used. According to the test results in the study, it has been found the datas that they have long been moving together between foreign direct investments and economic growth. Also similar findings were found between foreign direct investments and carbon dioxide emissions. On the other hand, cointegration could not be detected also according to two tests statistically between economic growth and carbon dioxide emissions.