Yat turizmi paydaşları ile İzmir yat turizmine yönelik bir swot analizi
Swot analysis for İzmir yacht tourism with yacht tourism stakeholders
- Tez No: 483945
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÖZDAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Izmir, Yacht Tourism, SWOT
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Son yıllarda hızla gelişmekte olan Yat Turizmi, denize dönük bir eğlence endüstrisidir.Yat turizmine katılanların üst gelir grupuna mensup olması, yatların yüzen lüks otel olması, bakım-onarım masraflarının ülkelere sunduğu ekonomik fayda, yat turizmine olan talebin devamlı olarak artması ülkeleri yat turizmine yönlendirmektedir. Dünya'da olduğu gibi, Türkiye'de de yat turizmi gelişme gösteren sekörlerden biridir. Bu çalışmada, Yat turizminin Türkiyedeki gelişimine değinilmiş, İzmir'de Yat Limanı (Marina) İşletmeciliği ve kapasitesi araştırılmış, Akdeniz çanağında İzmir yat turizminin önemi vurgulanmıştır.Paydaş kavramı ele alınmış ve İzmir'deki turizm paydaşları belirlenmiştir. Araştırmanın amacı, İzmir'in yat turizmi açısından potansiyelini ve mevcut durumunu belirlemektir.Bu amaçla, araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak, İzmir'de faaliyetde olan kamu ve özel kurumlardaki 50 adet araştırma görevlisi, yönetim kurulu üyesi, akademisyen, marina müdürü ve işletme sahibi ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Bu araştırmada katılımcı görüşleri doğrultusunda, Yat Turizm paydaşları ile İzmir Yat Turizmine yönelik bir SWOT analizi yaparak, belirtilen güçlü, zayıf yönler, fırsat ve tehditlerin tarama listeleri oluşturmuştur. Yapılan içerik analizi sonucunda, ilin yat turizmi açısından en güçlü 3 yönü; kıyı uzunluğu, geleneksel türk guletleri imalatı, korunmuş koyların mevcut olması, en zayıf 3 yönü ise, devlet teşviki, yat kapasitesinin düşük olması ve marina sayısının az olmasıdır. Sahip olduğu en önemli 3 fırsat; yatırımcıların yatırım yapma isteği, ilin tarihi ve kültürel değerleri ve koyların yakınlığında antik kentlerin bulunması, en önemli 3 tehdit unsuru ise, körfezin kirliliği, terör örgütü, kıyıların ve koyların kontrölsüz yapılaşmasıdır. Araştırmada yapılan SWOT analizine göre, İzmir'in Yat Turizmi açısından gelişmeye müsait konumda olduğu; 629 km'lik uzun kıyı şeridine sahip olmasına karşılık yeterince marina olmadığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler : İzmir, Yat Turizmi , SWOT
Özet (Çeviri)
Yacht tousism in recent years' highly developing entertaiment industry depends on the sea tourism . The contributers to yacht tourism are high-income groups, yachts are like floating luxury hotels, maintenance and repair costs are economically beneficial to countries, and demand for yacht tourism is constantly increasing, lead countries to yacht tourism. As in the world, yacht tourism in Turkey is one of the most developing bands. In this study, the development of yacht tourism in Turkey was metioned, the management and capacity of yacht harbor (marina) in İzmir was investigated and the importance of İzmir yacht tourism in Mediterranean perspective was emphasized. The concept of stakeholder was addressed and tourism stakeholders in Izmir were identified. The aim of the research is to determine the potential and recent situation of İzmir in terms of yacht tourism. For this purpose, semi-structured interview technique is used in the research, Face to face interview was done with 50 number of research assistants, board members, academicians, marina directors and business ownerswho work in the public and private institutions in İzmir. In this research, a SWOT analysis was conducted for Yacht Tourism stakeholders and İzmir Yacht Tourism in the direction of participant opinions, and the screening lists of the identified strengths, weaknesses, opportunities and threats were obtained. As a result of the content analysis, the three strongest directions for yacht tourism are; Coastel length, the production of traditional turkish gulets, the existence of preserved bays, the weakness three aspects are state incetives, low number of marinas. The three most important opportunities are; the investment interest of investors, the historical and cultural values of the province, the presence of ancient cities in close proximity to the bays. The most important three threats are the pollution of the gulf, the terrorist organization, the uncontrolled construction of the coasts and the bays. According to the SWOT analysis carried out in the research, İzmir is in a position to develop in terms of yacht tourism; Although ıt has 629 km of long shoreline ıt has the result of not having enough marinas.