Abdüsselâm El- Misiddî ve dilbilim çalışmalarındaki yeri
Abdusselam Al- Misiddi and his works on modern linguistics
  1. Tez No: 483984
  2. Yazar: ESMA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞİRİN ÇIKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Misiddî, dilbilim, göstergebilim, dil felsefesi, toplumsal uylaşım, Misiddi, linguistics, semiology, language philosophy, Convention Onalist Theory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dil araştırmaları çok eskilere dayanmakla beraber XX. Yüzyılda dilbilim adı altında bir bilim dalı olarak ortaya çıkmıştır. Bu bilimde bir dil, ses, yapı, anlam gibi birçok konu bakımından ele alınmaya çalışılmaktadır. Arap toplumunda başta dinî sebepten dolayı yapılan dil araştırmaları daha sonraları modern dilbilim başlıkları altında ele alınmıştır. Arap dilbilimciler modern dilbilimin sunmuş olduğu verilerle beraber Arap dilinde bir modernleşme hareketi başlatmışlardır. Tunuslu bir dilbilimci olan Abdüsselâm el-Misiddî, modern dilbilimin verilerini Arap medeniyetinin dil geleneğiyle beraber kapsamlı bir şekilde ele alan önemli bir şahsiyettir. O, dilbilimci olmasının yanı sıra, edebiyat eleştirmeni ve dil siyasetçisi olması hasebiyle çok yönlü bir kişiliğe sahiptir. Bu çalışmada modern dilbilim bağlamında Misiddî'nin eserleri ve dilbilim görüşleri incelenmiştir. Ayrıca dil felsefesi ve göstergebilim hakkında ele almış olduğu görüşlerine de yer verilmiştir. İki ana bölümden oluşan bu çalışmanın giriş bölümünde genel dilbilim tarihi, Arap dilbilimi ve Misiddî'den bahsedilmiştir. Birinci bölümde Misiddî'nin dil ve dilbilim, Arap dilbilim tarihi ve eleştirisi hakkındaki görüşleri, değindiği dilbilim dalları ayrıca Saussure ve Chomsky hakkındaki görüşleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise onun, göstergebilim ve dil felsefesi başlıkları altında toplanılabilecek konuları işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Language researchs has surfaced as a scientific discipline under the name of linguistics- which had been relying to ancient times the without term name - in the 20th century. In this science, a language is tried to be considered in terms of many subjects such as phonetic, structure and meaning. Linguistic researches made foremost for religious reasons in Arab society were later dealt with under the headings of modern linguistics. Arabic linguists have begun a modernization deportment in the Arabic language, alleging with the datas they had been presented modern linguistics. A Tunisian linguist, Abdussalam al-Misiddî, is an important person who treats modern linguistic data across-the-board with the language tradition of Arab civilization. In addition to being a linguist, he is a versatile personality, because he is a literary critic and language politician. In this study, Misiddî's works and linguistic views were examined in the context of modern linguistics. It also includes his views on language philosophy and semiology. In the introduction to this work, which formed of two main subsections, the history of general linguistics, Arabic linguistics and Misiddî are mentioned. Misiddî's views on language and linguistics, the history and criticism of Arabic linguistics, the linguistics subsections he touched upon, and his views on Saussure and Chomsky are dealt in the first chapter. In the second part, his semantics and linguistic philosophy are covered downwards.