Bruksizm tedavisinde botulinum toksin tip a enjeksiyonu, okluzal splint kullanımı ve medikal tedavinin etkinliklerinin karşılaştırılması
A comparison of the effects of botulinum toxin type a injections, occlusal splints and medical therapy in the treatment of bruxism
- Tez No: 484051
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KIRTAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Botulinum Toksin Tip A, bruksizm, medikal tedavi, okluzal splint, 3dMD, Botulinum Toxin Tip A, bruxism, medical treatment, occlusal splint, 3dMD
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bruksizm, çiğneme kaslarının gece veya gün boyu sürdürdüğü diĢ gıcırdatmaları ve sıkmaları Ģeklinde meydana gelen fonksiyonel olmayan aktivite olarak tanımlanır. Bu hiperaktivitenin tedavisinde çeĢitli yöntemler uygulanmaktadır. Bunlardan en sık kullanılanları; masseter kasına Botulinum Toksin tip A (BTX-A) enjeksiyonu, okluzal splint kullanımı ve medikal tedavidir. Bu çalıĢmanın amacı eriĢkin hastalarda bruksizmin tedavisinde; BTX-A'nın etkinliğinin, okluzal splint kullanımı ve medikal tedaviyle karĢılaĢtırılarak değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalıĢma, bruksizmi olan 30 hasta üzerinde yürütüldü. Her grupta 10 hasta olmak üzere rastgele oluĢturulmuĢ 3 gruptan birincisine BTX-A, ikinci gruba okluzal splint, üçüncü gruba da medikal tedavi uygulandı. BTX-A enjeksiyonu masseter kasında standardize edilerek belirlenen anatomik noktaya 40 U olarak yapıldı. Okluzal splint tedavisi 3 ay, medikal tedavi süresi ise 1 ay olarak belirlendi. Hastalar 6 ay boyunca takip edildi. BaĢarı değerlendirmesinde, T-Scan oklüzal kuvvet analiz kayıtları, 3dMD görüntülemesi, VAS parametreleri, maksimum ağız açıklığı, TME sesleri, diĢlerde aĢınma mevcudiyeti, çene hareketlerinde fonksiyonel limitasyon kriterlerine bakıldı. Bulgular: Her 3 tedavi yöntemi bruksizme bağlı objektif ve subjektif semptomları farklı düzeylerde etkilemektedir. Sonuç: ÇalıĢmamızda karĢılaĢtırdığımız 3 tedavi yöntemi bruksizm üzerinde etkili bulunmuĢtur. Daha detaylı sonuçlar elde edebilmek için daha geniĢ populasyonlu ve bu tedavilerin kombinasyonlarını içeren yeni araĢtırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Bruxism is defined as a nonfunctional activity of the masticatory muscles, maintained all night or all day, as tooth grinding or tooth clenching. Various methods are applied in the treatment of this hyperactivity, which include: injection of botulinum toxin type A into the masseter muscle, use of occlusal splint, and medical treatment. The aim of this clinical study is to compare the effectiveness of botulinum toxin type A with those of occlusal splint and medical therapy, in the treatment of bruxism in adult cases. Material and Method: This study was carried out 30 individuals with clinical diagnosis of bruxism. Three groups were formed, including 10 patients in each group. BTX-A was applied to first group, occlusal splint was to the second group and medical treatment was administered to the third group. BTX-A injections was determined by standardized anatomical point of observing 40 U into the masseter muscle. Occlusal splint treatment was 3 months, while the medical treatment period was defined as 1 month. Subjects were followed-up for 6 months. Outcome measures included T-Scan occlusal analysis records, 3dMD scanning, VAS parameters, measurement of interincisal mouth opening, TMJ sounds, the presence of wear on the teeth and functional limitations in jaw movements. Results: Every 3 treatment modalities affect objective and subjective symptoms of bruxism at different levels. Conclusion: The 3 treatment methods we compared in our study were found to be effective on bruxism. There is a need for new research that includes broader populations and combinations of these treatments to obtain more detailed results.