Niğde İli sulama birliklerinde sulama performansının değerlendirilmesi
The evaluation of the irrigation performance in irrigation unions of Niğde
- Tez No: 484144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama Birliği, Su Yönetimi, Performans Değerlendirme, Irrigation Union, Water Management, Performance Evaluation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
NİĞDE İLİ SULAMA BİRLİKLERİNDE SULAMA PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ Esma Çiğdem ESKİ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2017 Danışman: Doç. Dr. Sinan GERÇEK ÖZET Bu tez çalışmasında; Niğde'de bulunan Gebere, Altunyurt ve Postallı sulama birliklerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu maksatla birlik alanı için su temin oranı, şebeke yoğunlukları, sulama, sulama ücretleri toplama, sürdürülebilir sulama alanı oranları ile sulama şebekesi ve sulama alanı personel yoğunluğu gibi kıstaslar incelenmiştir. Sulama birliklerinin yönetim, üye ve kullanıcılardan oluşan yapısı irdelenmiş, elde edilen sorunlara öneriler getirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda sulama birliklerindeki ortalama sulama oranı 62.33, ortalama sürdürülebilir sulama alanı oranı 0.61, ortalama şebeke yoğunluğu 16.42, ortalama su temin oranı 1.36, ortalama sulama ücretleri toplama oranı 79.23, ortalama sulama şebekesi personel yoğunluğu 27.75 ve ortalama sulama alanı personel yoğunluğu 296 olarak bulunmuştur. Saha çalışması ile çiftçilerin genellikle sulama hizmetlerine katılımda bulundukları belirlenmiştir. Sulama ücretleri Gebere, Altunyurt ve Postallı sulama birlikleri için sırasıyla % 98.13, 58,33 ve 79,23 oranında tahsil edilmiştir. Ayrıca 2017 yılında tam sayım yöntemine göre anket yapılmıştır. Sulama birliklerinin daha etkin olabilmesi için sadece su dağıtımı değil, aynı zamanda eğitim, ürün işleme ve pazarlama gibi farklı kollarda da faaliyet göstermeleri gerekli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF THE IRRIGATION PERFORMANCE IN IRRIGATION UNIONS OF NİGDE Esma Çiğdem ESKİ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, December 2017 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sinan GERÇEK ABSTRACT In this thesis study; Performance evaluations of Gebere, Altunyurt and Postallı irrigation unions in Niğde were carried out. For this purpose, criteria such as water supply ratio, network densities, irrigation, collection of irrigation fees, sustainable irrigation area ratios and irrigation network and irrigation area personnel density have been examined. The structure of irrigation unions composed of management, members and users has been examined and suggestions have been made to the problems obtained. As a result of the evaluations, the average irrigation rate of irrigation units was 62.33, the average sustainable irrigation area ratio was 0.61, the average irrigation area ratio was 16.42, the average water supply ratio was 1.36, the average irrigation fee collection rate was 79.23, the average irrigation network staff density was 27.75 and the average irrigation area staff density was 296. Fieldwork has indicated that farmers are generally involved in irrigation services. Irrigation fees for Gebere, Altunyurt and Postallı irrigation unions were respectively collected at 98.13%, 58.33% and 79.23%. In addition, a survey study was carried out with the exact count method in 2017. It was concluded that irrigation unions have to operate not only on the water disruption but also in different fields such as education, product processing and marketing to be more effective.