Sosyal kapsayıcılık çerçevesinde geçici koruma statüsündeki Musul ve Telefer Türkmenleri
Musul and Telefer Turkmen in temprorary protection status within the framework of social inclusion
  1. Tez No: 484164
  2. Yazar: AYBİKE KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SAMBUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal içerme, sosyal dışlanma, zorunlu göç, sığınmacı, Social inclusion, social exclusion, forced migration, asylum seker
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı refah toplumu sağlamayı amaçlayan ülkelerin yürüttüğü sosyal politikalarının etkinliğini ölçen parametrelerden birisi olan sosyal içerme (social inclusion) kavramının niteliğini, gelişimi ve kuramsal çerçevesini sunarken toplumun en kırılgan gruplarından birisi olan sığınmacıların sosyal içerilmesi üzerindeki var olan veya gereken düzenleme ve girişimleri somut ve olası etkileriyle tartışmaktır. Zorunlu göç türünde ele alınan mülteci ve sığınmacı göçleri fiziksel olarak coğrafi değişimin çok ötesinde toplum içindeki kültürel ve siyasal akışı derinden etkileyecek, hem iç hem dış politikalara yön verecek, uluslararası üst düzenlemeler gerektirecek bir olgudur. Yasal ve siyasal çerçevesinin oluşturulması mültecilikten daha muallak bir zeminde kalan sığınmacılık sadece dış politika kurumlarının değil başta sosyal politikalar olmak üzere sivil girişimlerin, eğitim, kültür ve sağlık kurumları aktivitelerinin konusuna dahildir. Çalışmanın ilk bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi sınırlılıkları ve kapsamı detaylandırılarak giriş yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümü göç ve sosyal içerme kavramlarıyla alakalı kuramsal çerçeve başlığında göç kavramını çeşitleriyle ele almış ve sosyal içermenin karşıt ve aynı yönde eş zamanlı etkileşim içerisinde olduğu kavramları başlıklar halinde incelemiştir. İkinci bölüm, Avrupa Birliği'nin sosyal politikalarında sosyal içermeye yer vermesini ve bu yönde mülteci ve sığınmacı bireyler için yaptığı düzenlemeleri göstermiş, aday ülke Türkiye'nin bu yetkilendirme ve düzenlemelerin neresinde kaldığını tartışmıştır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi, problemi, veri toplama teknikleri ile evren ve örneklem başlıkları detaylandırılmıştır. Çalışmanın son bölümü olan dördüncü bölüm içeriğinde Ankarada yaşayan Irak Türkmeni 14 sığınmacı bireyle sahada derinlemesine görüşmeler yapıldıktan sonra araştırma bulgularını değerlendirmek için elde edilen veriler düzenlenmiş, görüşmecilerin ifadeleri bazı ortak başlıklar altında tablolaştırılmış, çalışmanın amacına uygunluğuna göre yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is while presenting nature, conceptual improvement and theoritical framework of social inclusion, one of the parameters that measures effectiveness of social policies, discussing social inclusion of asylum seekers which one of the most fragile group in the society. Politics and initiatives carried out by govermental units must be examined by detailed programmes, possible risk and effect analysis and revised if it is necessary. Effects of forced migration by refugees and asylum seekers cannot be counted only as a geographical movement, it includes deep effects on cultural and political agenda of host state, international relations, civil society actions. While asylum seekers who face with unemployment, cultural shock, lack of education, new formal language, staying away from social services, unadaptation and isolation, citizens of host state could show unadaptation to new formed society including foreigners also. Public institutions international formal and civil initiatives must care on protection of the rights of refugees and the host country citizens at the same time. This caring leads to welfared and balanced heterogeneous societies. The first section of the study begins with examination of the study's topic, aim, importance, limitations and content by seperated titles. The second part of the study is theoretical framework that is firstly about the concepts of migration and social inclusion. Then European Union's policies and strategical movements on refugees and asylum seekers, Turkey's position and importance in this concent as a candidate country. Social inclusion of the Turkmen refugees in Turkey is the last title of the second part. The third section of the study is includes research methods, problems, population and sample, data collection applied during the research period. The fourth section of the research focuses on evolution of the gathered datas as a result of meeting with 14 Turkmen refugee located in Ankara. Tables and direct expressions with details were used according to the categorized problems. Last title of the study is the conclusion. That makes ultimate evaluation and analysis on whole research and study.