Farklı sürelerde olgunlaştırılan fındık zurufunun toprak özellikleri ve biber bitkisinin (Capsicum annuum L.) gelişimi üzerine etkileri
Effects of different maturation time of hazelnut husk on oil properties and growth of pepper plant (Capsicum annuum L.)
  1. Tez No: 484432
  2. Yazar: MUAMMER KARAASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAMLA BENDER ÖZENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Capsicum annuum L, Fındık zurufu, Tane büyüklüğü, Gelişim, Besin elementi, Capsicum annuum L, Hazelnut husk, Grain size, Growth, Nutrient elements
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, farklı tane büyüklüklerine sahip doğal koşullarda altında 1 ve 2 yıl bekletilmiş fındık zurufu uygulamalarının bazı toprak özellikleri ile yetiştirilen biber bitkisinin gelişimi ve bazı bitki besin elementi içeriği üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre, iki farklı olgunlaşma süresi (1 yıllık ve 2 yıllık), iki farklı tane büyüklüğü (2 mm ve 4 mm), dört farklı karışım oranı (0 ton da-1, 3 ton da-1, 6 ton da-1, 8 ton da-1) ve 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Biber bitkisi gelişimini tamamlandığında (70 gün) hasat edilmiş, bitki gelişimi incelenmiştir. Toprağa fındık zuruf atıklarının karıştırılması, toprak nem içerikleri ve havalanma kapasitesini artırmıştır. Toprağa 2 mm tane çapına sahip atıkların karıştırılması ile kolay alınabilir su içerikleri artarken, 4 mm tane çapına sahip atıkların kullanılması ile toprağın havalanma kapasitesi artmıştır. Toprak fiziksel özellikleri üzerine 2 yıllık ayrışma süresine sahip atıklar daha etkili olmuştur. Toprağa 2 yıllık atık karıştırılması 6 ve 8 ton da-1 uygulanması kök ve gövde ağırlığı (8.39 g, 33.51 g) bitki boyu (41.69 cm) ve meyve ağırlığını (31.94 g) artırmıştır. Yaprak besin elementi içerikleri bakımından toplam azot içeriği üzerine hem atığın bekletme süresi hem de uygulama dozları etkili olmuş, toplam azot % 2.51-3.31 arasında değişmiştir. Yapılan uygulamalar bitki fosfor içeriği üzerine etkili olmazken, bitki potasyum içeriği üzerine uygulama dozları ile tane büyüklüğü etkileşiminin etkisi olup % 1.26-1.41 arasında değişmiş, toprağa 6 ton da-1 uygulamanın yeterli olduğu belirlenmiştir. Tüm veriler değerlendirildiğinde, farklı ayrışma süresine sahip, farklı tane büyüklüğündeki fındık zuruf atıklarının topraklara karıştırılması biber bitkisinin hem gelişimi hem besin içeriklerini artırmıştır. Özellikle 2 yıllık ayrışma süresine sahip olan atıkların ve 6 ton da-1 atık kullanımı ile önerilebilen sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of hazelnut husk applications under natural conditions for one and two years with different grain sizes on some soil characteristics and the growth of pepper plant and some plant nutrient elements contents were investigated. Trial was carried out according to randomized parcels experimental design and two different decomposition periods (1 year and 2 year), two different grain sizes (2 mm and 4 mm), four different mixture ratios (0 ton da-1, 3 ton da-1, 6 ton da-1, 8 ton da-1), a four replicates. Pepper plants were harvested when completed its growth (70 days) and was determined plant growth. The mixing of hazelnut husk wastes with soil increased soil moisture contents and aeration capacity. Easily available water contents increased with the mixing of wastes having a diameter of 2 mm, but the aeration capacity of the soil increased with the use of wastes having a diameter of 4 mm. Wastes with a 2 year decomposition time on soil physical properties have been more effective. 2-years waste mixed with soil and 6 and 8 ton da-1 application increased root and shoot weight (8.39 g, 33.51 g) plant height (41.69 cm) and fruit weight (31.94 g). In terms of leaf nutrient content, both the decomposition periods and the application doses were effective on the total nitrogen content, and the total nitrogen ranged from 2.51 to 3.31 %. While the applications did not affect the plant phosphorus contents, the application doses and grain size interaction on the plant potassium content were effective and ranged from 1.26 to 1.41 %, and 6 ton da-1 application to the soil was sufficient. When all data were evaluated, the mixing of hazelnut waste residues the different decomposition periods and in different grain sizes into the soil increased the growth and nutrient content of the pepper plant. In particular, the results have been achieved with the use of wastes having a 2 year decomposition period and the use of 6 ton da-1 of waste.