Diyarbakır ili park ve bahçelerdeki Coccoidea üst familyasına ait türlerin belirlenmesi
Determination of superfamily Coccoidea species on parks and gardens in Diyarbakir
  1. Tez No: 484552
  2. Yazar: ÜMRAN ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL BOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Sternorrhyncha, Coccoidea, Park, Bahçe, Yeni kayıt, Diyarbakır, Sternorrhyncha, Coccoidea, Park, Garden, First record
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada, Diyarbakır ili park ve bahçelerinde önemli zararlar yapan, Coccoidea üst familyasına ait türler, yayılış alanları ve konukçuları araştırılmıştır. Çalışma 2016 ve 2017 yılları arasında Diyarbakır (Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir) ilinde yürütülmüştür. İlkbahar- sonbahar aylarında haftada 1, Kış-yaz aylarında ise ayda 1 olacak şekilde arazi çalışmaları yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Coccoidea üst familyasına ait 10 tür saptanmış olup, Bu türler; Coccoidae Familyasından; Parthenolecanium corni (Bouché), Didesmococcus unifasciatus (Archangelskaya), Sphaerolecanium prunastri (Boyer de Fonscolombe), Diaspididae Familyasından; Leucaspis pusilla (Löw), Pseudaulacaspis pentagona (Targiona-Tozzetti), Mercetaspis halli (Green), Salicicola kermanensis (Lindinger), Parlatoria oleae (Colvée), Pseudococcidae Familyasından; Planococcus vovae (Nasonov) ve Eriococcidae Familyasından; Gossyparia spuria (Modeer)' dır. Çalışmada belirlenen türlerden Leucaspis pusilla (Löw), Pseudaulacaspis pentagona (Targiona-Tozzetti), Salicicola kermanensis (Lindinger) (Diaspididae); Planococcus vovae (Nasonov) (Pseudococcidae) ve Gossyparia spuria (Modeer) (Eriococcidae) Diyarbakır ili böcek faunası için yeni kayıt niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, species belong to Superfamily Coccoidea, their host range and distribution in parks and gardens in Diyarbakır center counties were determined. Study was conducted in Diyarbakır province (Bağlar, Kayapınar, Sur, and Yenişehir ) in 2016 and 2017. Field survey were done in the Spring-Autumn once a week and in Winter-Summer once a month. As a result of this study, 10 species were identified belong to the superfamily Coccoidea. These species are Parthenolecanium corni (Bouché), Didesmococcus unifasciatus (Archangelskaya), Sphaerolecanium prunastri (Boyer de Fonscolombe), belong to Coccoidae, Leucaspis pusilla (Löw), Pseudaulacaspis pentagona (Targiona-Tozzetti), Mercetaspis halli (Green), Salicicola kermanensis (Lindinger), Parlatoria oleae (Colvée), belong to Diaspididae, Planococcus vovae (Nasonov) (Pseudococcidae), Gossyparia spuria (Modeer), belong to Eriococcidae in this study. Species identified in the study, Leucaspis pusilla (Löw), Pseudaulacaspis pentagona (Targiona-Tozzetti), Salicicola kermanensis (Lindinger) (Diaspididae), Planococcus vovae (Nasonov) (Pseudococcidae) and Gossyparia spuria (Modeer) (Eriococcidae) is first record for Diyarbakır province insect fauna.