Nötrofil\ lenfosit oranı, trombosit\ lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacminin kolorektal karsinomlu hastalardaki prognostik değeri
Prognostic value of neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR) and mean platelet volume (MPV) in patients with colorectal carcinoma
  1. Tez No: 484610
  2. Yazar: MELİKE YÜCE AKTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALACACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, ortalama trombosit hacmi, trombosit/lenfosit oranı, nötrofil/lenfosit oranı, biyobelirteç
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
GİRİŞ ve AMAÇ: Daha önce kolorektal kanserde (KRK) genel sağkalım ve rekürrense etki edebilecek çeşitli faktörler tanımlanmıştır ancak bunların birkaçı prognostik marker olarak kabul edilir. Mevcut çalışmamızda nötrofil/lenfosit oranı(NLO), trombosit/lenfosit oranı(TLO) ve ortalama trombosit hacminin(OTH) KRK li hastalarada bir biobelirteç olarak potansiyelini araştırmayı amaçladık. YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak tanı anında metastaik olmayan ve en az 12 aylık takip periyodu sonrasında rekürrens gelişen, 2008-2014 yılları arasında tanı almış 336 KRK tanılı hastanın klinik ve demografik verilerini incelendik. Nötrofil/lenfosit oranı, trombosit/ lenfosit oranı ve ortalama trombosit hacminin değerlerini belirlemek için ROC eğrisi kullanılarak cut off değerleri hesaplandı. BULGULAR: Hastalar nüks eden ve etmeyen olarak 2 gruba ayrıldı. 89 hastada (%26,5) takip periyodunda nüks gelişti. NLO ≤3.39 olan grupta hastalıksız sağklaım 55.5 bulunurken NLO>3.39 olan grupta hastalıksız sağkalım 82.8 ay bulundu(p183 olan grupta ise hastalıksız sağkalım 78.7 ay bulundu(p: 0.016). OTH ≤8.3 olan grupta hastalıksız sağkalım 59.7 ay bulunurken OTH>8.3 olan grupta ise hastalıksız sağkalım 87.2 ay olarak bulundu(p: 0.057) TARTIŞMA ve SONUÇ: Bizim çalışmamız NLO, TLO ve OTH seviyelerinin KRK tanılı hastalarda güvenilir prognostik biyobelirteçler olabileceğini göstermiştir. Yeni tanı almış KRK tanılı hastalardaki NLO ,TLO ve OTH değerlerinin artan sitokin seviyesinin ve buna bağlı olarak gelişen değişimlerin yansıması olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: There are various factors that have been determined to affect recurrence and survival in colorectal cancer (CRC). However, few of them exhibit so high a prognostic marker. The present study aimed to investigate the potential of neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR) and mean platelet volume (MPV) as prognostic markers in patients with CRC. Method: We retrospectively examined the demographic and clinical data of 336 patients with colorectal adenocarcinoma in 2008-2014, which recurred after a 12-month follow-up period; the patients had non-metastatic cancer at the time of diagnosis. In order to find out of neutrophil/lymphocyte ratio , platelet/lymphocyte ratio and mean platelet volume cut-off values, ROC curve analysis was used. Findings: Patients were categorized into two groups according to positive relapse and negative relapse. 89 patients (26.5%) experienced a relapse in the follow-up period. The group NLR≤3.39 had 55.5 months of disease-free survival (p3.39 had 82.8 months (p183 had 78.7 months (p=0.016); the group MPV≤8.3 had 59.7 months, the group MPV>8.3 had 87.2 months; the group MPV>8.3 had 87.2 months and the group MPV