Metastatik kolorektal kanserli hastalarda tanı anında serum supar, PAI-1 ve MMP-9 düzeyinin hastalığın prognozunu ile olan ilişkisi
Relevancy of serum supar, PAİ-1, MMP-9 level and prognosis of metastatic colorectal cancer during diagnosis
- Tez No: 484614
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALACACIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: PAI-1, suPAR ve MMP-9, biyobelirteç, metastatik kolon kanseri, PAI-1, suPAR and MMP-9, biomarker, metastatic colorectal cancer
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Metastatik Kolorektal Kanserli Hastalarda Tanı Anında Serum suPAR, PAI-1 ve MMP-9 Düzeyinin Hastalığın Prognozunu İle Olan İlişkisi Giriş: Serum suPAR, PAI-1 ve MMP-9 biyobelirteçleri KRK de dahil olmak üzere pek çok kanserde hastalığın progresyonu ile ilişkili bulunmuştur. Evreleme, tedavi, prognozu göstermeye yönelik biyolojik belirteç arayışı yoğun bir şekilde sürmektedir. Amaç: Bu çalışmada metastatik kolorektal kanserli hastalarda tanı anında serum suPAR, PAI-1 ve MMP-9 düzeyinin hastalığın prognozunu ile olan ilişkisin ortaya koyulması amaçlandı. Materyal-Metod: İKÇÜAEAH'de onkoloji polikliniğine başvuran henüz tedavi almamış nonmetastatik KRK hastaları ile metastatik KRK hastalarından tedavi öncesi ve tedavi sonrası kan örnekleri alındı, elde edilen serumları muhafaza edildi. ELISA yöntemi ile PAI-1, suPAR ve MMP-9 düzeyleri çalışıldı. Sonuçları prognoz ile ilişkisinin ortaya konulması amaçlı kullanıldı. Bulgular: Tedavi öncesinde, metastatik grup ile non-metastatik grup kıyaslandığında pai-1 (p değeri: 0.030) istatistiksel düzeyde anlamlı; supar (p değeri: 0.009) ve mmp-9' da (p değeri: 0.003) ise yüksek düzeyde anlamlı olarak bulunmuştur. Tedavi öncesi olan metastatik grup ve tedavi sonrası kendisinin kontrol grubu olduğu grupta serum marker düzeylerinin kıyaslandığında tedavi sonrasında pai-1 (p değeri: 0.003), supar (p değeri: 0.007), mmp-9 (p değeri: 0.001) değerlerindeki farklılık istatistiksel düzeyde yüksek derecede anlamlı olarak bulunmuştur. Değerlendirilen pai 1, supar ve mmp-9' un tedavi öncesi değerleri kullanılarak ROC yapıldı, cut off değerleri belirlendi. Kaplan-Meier yöntemi kullanılarak metastatik ve non-metastatik gruplarda progresyonsuz sağ kalım (PFS) ve genel sağ kalımı (OS) marker' ların cut off' larına göre değerlendirildi; ancak hem metastatik hem de non-metastatik grupta PFS ve OS açısından anlamlı bir fark bulunamadı. Bivariate correlations ile her üç marker da PFS açısından değerlendirildi; ancak herhangi bir korelasyon yoktu. Repeated measures ve independent samples test analizlerinde cea ve ca19-9 kendi içinde pozitif olarak korale (p değeri: 0.000); supar ise hem ca199 ile pozitif korale (p değeri 0.000) hem de cea ile pozitif olarak korale ve istatistiksel düzeyde anlamlı olarak değerlendirildi (p değeri 0.044). pai-1 ise mmp-9 ile pozitif korale olarak değelendirildi (p değeri: 0.053). Sonuç: Serum PAI-1, suPAR ve MMP-9 değerlerinin metastatik KRK hastalardaki prognozu gösterme durumu ortaya konulamadı; ancak metastatik-nonmetastatik hasta ayrımında ve tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi açısından gelecek vaad edebileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Relevancy of Serum suPAR, PAI-1, MMP-9 Level And Prognosis Of Metastatic Colorectal Cancer During Diagnosis Introduction: Serum suPAR, PAI-1 and MMP-9 biomarkers have been associated with progression of the disease in many cancers, including the CRC. The search for these biomarkers for staging, treatment, and prognosis continue intensely. Objectives: In this study, it was aimed to determine the relation of serum suPAR, PAI-1 and MMP-9 levels with the prognosis of the disease in patients with metastatic colorectal cancer. Materials and Methods: When the metastatic group and non-metastatic group were compared before treatment for biomarkers; PAI-1 (p value: 0.030) was statistically significant; suPAR (p value: 0.009) and MMP-9 (p value: 0.003) were found to be highly significant. The difference in the values of PAI-1 (p value: 0.003), suPAR (p value: 0.007) and MMP-9 (p value: 0.001) in the pretreatment metastatic group and in the control group after the treatment were statistically significant. ROC was performed using pretreatment values of PAI-1, suPAR, and MMP-9 evaluated and cut-off values were determined. PFS and OS were evaluated using the Kaplan-Meier method; but there was no significant difference between PFS and OS in both metastatic and non-metastatic groups. Nevertheless bivariate correlations were evaluated for all three biomarkers about PFS; but there was no correlation. In the analysis of repeated measures and independent samples, CEA and CA19-9 were positively correlated with eachother (p value: 0.000); suPAR was significantly correlated with both positive with CA19-9 (p value 0.000) and CEA (p value 0.044). PAI-1 was positive correlated with MMP-9 (p value: 0.053). Results: Serum PAI-1, suPAR and MMP-9 levels did not reveal the prognosis of patients with metastatic CRC; in according to our opinion it may promise to distinguish between metastatic and nonmetastatic patients and to evaluate treatment efficacy.