Melazmalı hastalarda trombositten zengin plazma mezoterapisi ve mikroiğneleme etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of platelet rich plasma mesotherapy and microneedling efficiency in melasma patients
- Tez No: 484627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KIYMET HANDAN KELEKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Melanin, melazma, mikroiğneleme, mexameter, trombositten zengin plazma, Melanin, melasma, microneedling, mexameter, platelet rich plasma
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Melazmalı Hastalarda Trombositten Zengin Plazma Mezoterapisi ve Mikroiğneleme Etkinliğinin Karşılaştırılması Bu çalışmada, trombositten zengin plazma ve Dermapen®' in melazma tedavisinde etkinliği ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma prospektif, çift kör randomize kontrollü olarak tasarlanmıştır. Bilateral malar bölgede lezyonu olan, klinik olarak melazma tanısı almış 35 olgu çalışmaya dahil edildi. Hastaların malar bölgesinin sağ tarafına napaj yöntemiyle trombositten zengin plazma enjekte edildi, sol tarafına da 2-2,5 mm derinliğinde Dermapen® uygulaması yapıldı. İşlemler dörder hafta ara ile ikişer seans yapılmış olup tedavi öncesi, 2.seans sonrası ve işlem sonrası 6. ay fotoğrafları, karşıdan ve her iki taraflı olmak üzere standardize edilmiş koşullarda çekildi. Aynı zamanda mexameter ölçümleri yapılarak kaydedildi. Tedavi etkinliği fotoğraflarla ve mexameter ölçümleriyle bağımsız iki dermatolog tarafından değerlendirildi. Hastalara altı ay boyunca 50 SPF değerinde bir güneş koruyucu verilerek güneşten korunması önerildi. İşlem sonrası altıncı ayda objektif ve subjektif değerlendirmeler yapılarak istatistiksel verilere ulaşıldı. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS Statics Version 24 programı kullanıldı. Her iki grupta da melazmada anlamlı iyileşme gözlenirken, hasta, doktor ve mexameter değerlendirmelerinin sonucuna göre TZP uygulanan tarafta Dermapen®'e kıyasla daha iyi yanıt alındığı görülmüştür. İşlem sonunda hastalar günlük yaşamlarına devam etmişlerdir. Günümüzde melazma tedavisi için tanımlanmış faydalı yöntem sayısı oldukça azdır. Her iki işlem de melazma tedavisinde güvenle kullanılabilir. Fakat, TZP işlemi ile alınan sonuçlar Dermapene®'e göre daha etkilidir. Seans sayısı arttırılarak ve daha çok hastayla yapılacak olan çalışmalar TZP' nin melazma tedavisindeki etkinliğinin gösterilmesine ışık tutabilir. Böylece, çoğu tedaviye dirençli olan melazmada daha başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of Platelet Rich Plasma Mesotherapy and Microneedling Efficiency in Melasma Patients The aim of this study is to investigate the efficacy of using platelet rich plasma and dermapen as treatments in patients with melasma. The study was designed as a prospective, double-blind randomized controlled trial. Thirty-five patients with bilateral malar region lesions and clinically diagnosed with melasma were included in the study. Platelet rich plasma was injected to the right side of the patient's malaria area by napping, Dermapen® was applied at the depth of 2-2.5 mm on the left side. The procedures were performed in two sessions with 1-month intervals and photographs were taken before, during and after the 2nd session and after the 6th month, on standardized conditions, on the opposite side and on both sides. At the same time, mexameter measurements were recorded. The treatment efficacy was assessed by two independent dermatologists with photographs and mexameter measurements. it was suggested that they be protected from sunlight for six months. Objective and subjective evaluations were made at the sixth month after the procedure and statistical data were obtained. Significant improvement was observed in the melasma in both groups. Patient, physician and mexameter evaluations showed better response on the side of the platelet rich plasma applied than Dermapen®. Today, the number of useful methods defined for the treatment of melasma is very small. Both procedures can be used safely in the treatment of melasma. The results obtained with the platelet rich plasma procedure are more effective than with Dermapene®. In the future, the efficacy of PRP in the treatment of melasma can be better demonstrated by increasing the number of treatment sessions and by working with more patients. Thus, more successful results can be obtained in the treatment of melasma which is resistant to treatment.