İzmir Katip Çelebi Üniversitesi öğrencilerinin üreme sağlığı hakkındaki bilgi ve düşüncelerini etkileyen sosyodemografik faktörler
Sociodemographic factors affecting İzmir Katip Çelebi University students knowledge and reflections about reproductive health
- Tez No: 484633
- Danışmanlar: UZMAN BERNA ERDOĞMUŞ MERGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Aile Planlaması, Family Medicine, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Cinsel sağlık, Gençlik, Üreme sağlığı, Eğitim, Bilgi düzeyi, Sexual health, Youth, Reproductive health, Education, Knowledge level
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Dünyada adolesan ve genç nüfusun hızla artması; bu dönemdeki bireylerin üreme sağlığı gereksinimlerini de arttırmıştır. Toplumumuzun cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadığı görüşünden yola çıkarak eğitimli kesim olarak üniversite öğrencilerinin cinsel sağlık ve üreme sağlığı konusunda bilgi düzeyini değerlendirmek amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Çalışmamız İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'nin farklı bölümlerinde öğrenim gören 366 öğrenciye uygulanmıştır. Veriler bilgisayarda SPSS 21,0 programı ile değerlendirilmiş ve verilerin değerlendirilmesinde sayı-yüzdelik hesaplamaları, Kolmogorov-Smirnov testi, Kruskal-Wallis testi, Mann-Whıtney- U testi kullanılmıştır. Ankete cevap veren öğrencilerin, 24 yaş ve altı olanların oranı %96,2 ve bunların %52,2'si kadındır. Ankete cevap veren ve ailesinin cinsel sağlıkla ilgili konularla ilgili yaklaşımı farklı olan öğrenciler arasında, cinsel konuların aile içerisinde konuşulduğunu belirtenlerin oranı %32,8'dir. Cinsel sağlık/üreme sağlığı ile ilgili bilgi düzeyinizi yeterli buluyor musunuz?“ sorusuna yeterli buluyorum cevabını verenlerin oranı %58,5'tir. Katılımcıların ”Cinsel sağlık/üreme sağlığı ile ilgili bilgileri nereden ya da kimden aldınız?“ sorusuna yanıtları incelendiğinde; bilgileri en çok iletişim araçlarından (internet, TV, dergi, gazete vb) %47 almaktadır. Ankete cevap veren katılımcıların evlenmeden önce cinsel ilişkide bulunulmasına olumlu bakanların oranı %36,3 'tür. ”Üniversitede cinsel sağlık/üreme sağlığı danışma birimi olması gerekli midir?" sorusuna gereklidir cevabını verenlerin oranı %84,2, gerekli değildir cevabını verenlerin oranı %15,8'dir. Çalışmamızda öğrencilerin genel olarak CSÜS bilgi düzeylerinin yeterli olmadığı izlendi. Türkiye'de gençler arasında cinsel sağlık ve üreme sağlığı gibi konularda bilgi yetersizliğinin temel nedeni; Türkiye'de cinselliğin, özellikle gençler açısından düşünüldüğünde büyük bir tabu olmayı sürdürmesi olabilir. Ama buna rağmen çalışmamız yapılan diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında; çalışmamıza katılan öğrencilerinin almış oldukları ortalama puanlar diğer çalışmalardaki katılımcıların almış oldukları ortalama puana göre daha yüksekti.
Özet (Çeviri)
The adolescent and youth population of the world has increased rapidly; consequently in this period have also increased the reproductive health needs of individuals. This study was planned in order to evaluate the level of knowledge about sexual health and reproductive health of university students as a part of the educated class of the society in view of the fact that our society does not have sufficient knowledge about sexual health and reproductive health. Our study was carried out by 366 students in different faculties of Izmir Kâtip Çelebi University. The data were evaluated using SPSS 21,0 computer program, and the number-percentage calculations, Kolmogorov-Smirnov test, Kruskal-Wallis test and Mann-Whitney - u test were used for the evaluation of the data. The proportion of the respondent students who answered the questionnaire was 96.2% for those aged 24 years or less, 52.2% of whom were women. Among the students who responded to the questionnaire and whose families' approach to sexual health issues are different; the percentage of those who stated that sexual subjects are spoken within the family is 32.8%. The percentage of those who responded as“I find it satisfactory”to the question“Are you satisfied with your level of knowledge about reproductive health / sexual health?”is 58,5%. When the participants' answers to the question“Where or from whom did you get the information about sexual health / reproductive health”are examined; it is revealed that the information is received mostly (47%) through communication means (Internet, TV, magazines, newspapers etc.). The proportion of respondents who responded positively to sexual intercourse before marriage was 36.3%. The percentage of those who responded as“It is necessary”to the question“Do you think a sexual health/reproductive health advisory unit is necessary in college?”is %84,2; whereas the percentage is %15,8 for those who responded to the same as“unnecessary”. In our study, it was observed that the students' general knowledge level of SRH was not sufficient. The main reason for the lack of information on issues such as sexual health and reproductive health among young people in Turkey might be the fact that the sexuality in Turkey, especially when it comes to young people, remains as a big taboo. However, when our study is compared with the other studies; the average scores of the students who participated in the study were higher than the average scores of those participants in the other studies.