Ultra-sensitif troponin ı'nın acil serviste akut koroner sendromdüşünülen hastalarda prognozu belirlemedeki değerliliği
Prognostic Value of ultra-sensitive troponin-I in Acute Coronary Syndrome Patients in Emergency Department
- Tez No: 484684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Ultrasensitif troponin, göğüs ağrısı, prognoz, acil servis, Ultrasensitive troponin, chest pain, prognosis, emergency department
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Akut koroner sendromlar (AKS) ülkemizde ve dünyada önemli mortalite ve morbiditeye sahiptir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha erken tanı tedavi mümkün olabilmektedir. Günümüzde tanıda en değerli biyobelirteçler kardiyak troponinlerdir. Günümüzde kullanılan yüksek duyarlılıklı yeni jenerasyon troponin kitlerinin hem tanısal, hem prognostik olarak konvansiyonel troponinlerden daha yüksek performans gösterdiği saptanmıştır. Biz ise bu çalışmada yeni kullanıma giren ultra-sensitif kardiak troponinin I'nın bir aylık ve üç aylık takiplerde mortaliteyi belirlemedeki değerliliğini bulmayı amaçladık. Bu çalışma Ekim 2016'da, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne 07 Kasım 2015 – 01 Haziran 2016 tarihleri arasında başvuran hastaların kayıtları geriye dönük incelerek gerçekleştirildi. Çalışmaya alınan hastalar ölüm bildirim sisteminden taranarak ölen hastalar kayıt edildi. Çalışmaya ultra-sentisif troponin çalışılmış 7207 hasta alındı. Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 58±18.04 ve %55.7'si erkekti. Acil serviste çalışılan ultra-sensitif troponin değerinin (başlangıç troponini) birinci ay sonundaki mortaliteyi belirlemedeki AUC (areaunderthecurve) değeri 0,803 (%95 GA: 0.793-0.813) olarak saptandı. Ultra-sensitif troponin için hastanemizde kabul edilen eşik değeri olan 0,06 için duyarlılık %56,6 (%95 GA: %49.8-%62.1), seçicilik ise %89,3 (%95 GA: %88.5-%90.0)'dü. Normal popülasyonun %99'u için verilen eşik değeri olan 0,04 için duyarlılık %65.5 (%95 GA: %59.5-%71.2), seçicilik ise %84.4 (%95 GA: %83.5-%85.3)'dür. Başlangıç ultra sensitif troponin değerinin üçüncü ay sonundaki mortaliteyi belirlemedeki AUC değeri 0.763 (%95 GA: 0.752-0.773) olarak saptandı. Ultra sensitif troponin için hastanemizde kabul edilen eşik değeri olan 0.06 ng/ml değeri için üçüncü ay sonunda mortaliteyi belirlemede duyarlılık %46.2 (%95 GA: %41.5-%50.9), seçicilik %89.8 (%95 GA: %89.1-%90.6)'dir. Normal popülasyonun %99'u için verilen eşik değeri olan 0.04 ng/ml için üçüncü ay sonunda mortaliteyi belirlemede duyarlılık %57.4 (%95 GA: %52.7-%62.1), seçicilik %85.3 (%95 GA: %84.4-%86.2)'dür. Acil serviste, hastaların ilk geldiği anda çalışılan ultra sensitif troponin değerinin birinci ayda ve üçüncü ayda bakılan mortalite için yeterli bir değerliliğe sahip değildir. Ancak troponin değerinin; normal aralıkta olması ve belirli bir miktarda azalış göstermesi mortaliteyi dışlamada ki duyarlılığı artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Acute Coronary Syndromes (ACS) cause significant morbidity and mortality in our country and worldwide. With the advancement in technology early diagnosis and treatment is available. In the modern era, the most valuable diagnostic markers are cardiac troponins. It has been showed that the contemporary new generation high sensitivity troponin kits outperform conventional troponins both diagnostically and prognostically. In our study, we aimed to find the value of contemporary ultrasensitive cardiac troponin I on 30- day and 90-day mortality. Our study was done retrospectively by evaluating patient data between 11/07/2015-06/01/2016. All included patients were scanned in the national death index and deceased patients were recorded. 7,207 patients whom ultrasensitive troponin ordered were included in the study. The mean ages of the patients were 58±18.04 years and 55.7% were male. The area under the curve (AUC) for the 30 day mortality of the initial ultrasensitive troponin assay in the Emergency Department (ED) was 0,803 (95% CI: 0.793-0.813). The threshold value the ultrasensitive troponin in our hospital was 0,006 with sensitivity of 56,6% (95% CI: 49.8%-62.1%), and specificity of 89,3% (95% CI: 88.5%-90.0%). The threshold value for the 99% of the population was 0,004 with the sensitivity of 65.5% (95% CI: 59.5%-71.2%) and specificity of 84.4% (95% CI:83.5%-85.3%). AUC for the 90 day mortality of the initial ultrasensitive troponin assay in the ED was 0.763 (95% CI: 0.752-0.773). The sensitivity and specificity of the threshold value of the ultrasensitive troponin in our hospital for 90-day mortality were 46.2% (95% CI: 41.5%-50.9%) and 89.8% (95 CI: 89.1%-90.6%) respectively. The sensitivity and specificity of the threshold value of the ultrasensitive troponin for the 99% of the population were 57.4% (95% CI: 52.7%-62.1%) and 85.3% (95%: 84.4%-86.2%) respectively. 46 The initial value of ultrasensitive troponin value obtained in the ED does not have enough value to determine the 30-day and 90-day mortality. However, troponin values within normal range and trending down of the troponin values increase the sensitivity in excluding mortality.