İşyeri hekimliğinde sağlık bilişimi: İhtiyaçların analizi
Medical informatics-occupational health: An analysis for requirements
  1. Tez No: 484718
  2. Yazar: FAHRİYE YONCA AYAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A.UTKU ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: iş sağlığı, esk, işyeri hekimi, entegrasyon, occupational health, ehr, occupational physcian
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
İŞYERİ HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK BİLİŞİMİ: İHTİYAÇLARIN ANALİZİ Amaç:İş Sağlığı; kişilerin çalıştığı her tür ortamda sağlığazarar verecek her tür etkenden korunmaları için alınmasıgereken tüm tedbirleri kapsayan; eğitim ve denetimin de eşlik ettiği bilim dalıdır.Elektronik Sağlık Kaydı (ESK) hasta sağlık bilgilerinin herhangi bir sağlık kuruluşunda bir veya birden çok bölüm/ kişi tarafından oluşturulmuş elektronik kayıtlardır.Bu çalışma işyeri hekimlerinin ESK kullanımıkonusundaki tutumlarını, bilişim teknolojileri konusundaki yeterliliklerini demografik özelliklerini incelemek amacıyla yapıldı. Yöntem:Buçalışmaİş Yeri Hekimliği Sertifikasıbulunan hekimlere yönelik web tabanlı bir anket ile gerçekleştirilmiştir. Bu anket 15 adet demografik özelliğe ilişkin, beşlilikert skalasına göre hazırlanmış 10 madde ile; bir adet öneri ve görüş isteyen açık uçlu sorular içermektedir. Anket; elektronik posta; sosyal medya, whatsappuygulaması kullanılarak evrene iletilmeye çalışıldı. Bulgular:Ankete 415 erkek, 99 kadın katılmıştır. Doğum yılı aralığı olarak 50 yıllık bir zaman diliminden sonuçlar alınmıştır. (1941-1991) Ülke genelinde 50 ilden veri toplanmıştır. İş sağlığı kayıtlarınınözel program ile yazılımı sorusuna 174 kişi evet demiştir.İK ile iletişim 113 hekim içinmümkünken; meslektaşları ile iletişimi 57 hekim sağlayabilmektedir. ESK kullanımı ile ilgili düşünceleri sorgulayan 16. soruya verilen cevaplar bilimsel yayınların önerdiği noktaları desteklerken entegrasyon ve ESK kullanımının ÇSGB tarafından teşvik edilmesi gerektiğini vurgulamıştır. Sonuç:İşyeri hekimlerinin ESK kullanımı vegenel sağlık sistemiile entegrasyonu için gerekli yazılımlar mevcut değildir.Sağlık sistemimiz içinde işyeri hekimlerininverileri hasta yararına ve istatistiksel olarak kullanılamıyorİşyeri hekimlerinin bilgisayarkullanma tecrübelerive beklentileri ESKkullanımını ve entegrasyonu destekler durumdadır.ESK kullanımı hekimler arası iletişim ile daha iyi sağlık bakımıve takibinisağlık sistemimize sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
MEDICAL INFORMATICS -OCCUPATIONAL HEALTH: AN ANALYSIS FORREQUIREMENTS Objective:Occupational health; is the branch of science that aims to protect all employees from any health hazards of the work by taking necessary precautions; which also includes control and education. Electronic Health Record (EHR) is electronic patient information created by any health department / person with electronic records. In this study occupational physicians attitudes toward EHR, competencies in information technology and the demographic features of them are analyzed. Method: A webbased surveyhad been applied for Occupational Physician's who have been certificated by ÇSGB. The survey contains 15 questions which are related with demographic features,1 question containing multiple choice (10 items) and the last part is for recommends. The survey was announced manually to Occupational Physicians by using e-mail, social media, and whats app. Results:415 men, 99 women attended to the survey. The range of the birth years is a 50 years period. (1941-1991) Datum was collected from 50 cities across the country. 174 doctor said ''yes'' for the question of occupational health records software with special programs. While it is possible to communicate with HR according to 113 physician, 57 physician can provide communication with colleagues. The16th questions's answers do not conflict with scientific publications. Occupational Physicians said ''yes'' for the support of EHR via ÇSGB and integration. Conclusion:The required software is not available for the use of EHR by occupational physicians and for integration of Occupational Health to national health system. According to results national health system can not use occupational physicians' datum for community health and statistics. Expectations of occupational physicians support the use of EHR and integration. The use of an EHR system will provide physicians better communication for health care and health statics.