Eskişehir ilindeki çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile aile hekimlerinin ağız-diş sağlığı hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Assessment the knowledge, attitudes, and behaviors regarding the oral and dental health of the paediatricians and family physicians in the city of eskisehir
- Tez No: 484756
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE BAYRAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ağız-Diş Sağlığı, Aile Hekimi, Bilgi, Davranış, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Tutum, Oral-Dental Health, Family Physicians, Knowledge, Behavior, Pediatrician, Attitude
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Araştırmamızda, Eskişehir ilindeki Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ile Aile Hekimlerinin ağız-diş sağlığı hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: 62 adet Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve 90 adet Aile Hekimi olmak üzere toplam 152 hekime, sosyodemografik durumlarını, ağız-diş sağlığı ile ilgili genel bilgilerini, tutumlarını, bilgi kaynaklarını ve düşüncelerini içeren anket formu tüm hekimlere uygulandı. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmesinde tanımlayıcı istatistik, grupların karşılaştırılmasında ki-kare ve değişkenlerin birbirleri ile ilişkilerini belirlemede Pearson ve Spearman korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hekimlerin tamamına yakının (%91.4) süt dişlerinin önemli olduğunu düşündükleri belirlendi. Hekimler çürük hakkındaki genel konular hakkında bilgi sahibi olmalarına karşın ilk diş hekimi ziyareti, diş hekimi kontrol sıklığı, diş çürüğünden korunma yöntemleri hakkında yetersiz bilgiye sahip oldukları gözlendi. Hekimlerin büyük bir kısmı ağız-diş sağlığını sağlamada önemli bir role sahip olduklarını düşünmesine rağmen ebeveynlerini genellikle ağız-diş sağlığı konusunda bilgilendirmedikleri ve diş hekimi kontrolüne yönlendirmedikleri saptandı. Hekimlerin ağız-diş sağlığı ve diş çürüğünün önlenmesi hakkında bilgi sahibi olunmasının çok önemli olduğunu düşündükleri ancak bu konudaki bilgilerinin yetersiz olduğu ve daha fazla bilgi almak istedikleri (%88.8) belirlendi. Sonuç: Ağız-diş sağlığı konusunda bilginin arttırılması ve farkındalığın yaratılması için tıp hekimlerinin ağız-diş sağlığı konusunda bilgilerini, tutum ve davranışlarını yükseltmek çocukların iyi bir ağız-diş sağlığına sahip olması ve çürüksüz bir geleceğin yetişmesi için Çocuk Diş Hekimleri ile tıp hekimleri arasında daha güçlü iletişim olması gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Aim: Our research aimed to assess the knowledge, attitudes, and behaviors regarding the oral and dental health of the Paediatricians and Family physicians working in the city of Eskisehir. Material and Method: A survey form on sociodemographic status, general knowledge and attitudes, knowledge sources, and thoughts about the oral and dental health were applied to a total of 152 physicians including 62 Paediatrics and 90 Family physicians. Descriptive statistics in the statistical evaluation of the obtained data, chi-square in comparing groups and Pearson and Spearman correlation tests in determining the relationships between variables were used. Results: It was determined that almost all (91.4%) of the physicians participating in the study thought that deciduous teeth are important. It was observed that although the physicians had information about the general issues about dental caries, they had insufficient information about the first visit to the dentist, the frequency of dental control, and methods of protection from tooth decay. It was also determined that although a majority of the physicians thought the parents had an important role in the oral and dental health, they usually did not inform the parents on the oral and dental health and did not refer them to dentists. It was found that physicians thought having information about the oral-dental health and prevention of tooth decay was very important, but that their information on this subject was insufficient and they wanted to get more information (88.8%). Conclusion: We believe that there should a stronger communication between paediatricians and physicians in order to increase knowledge and awareness about oral and dental health, to increase knowledge, attitudes, and behaviors of medical doctors about oral-dental health and in order for children to have good oral and dental health and a future without caries.