Bentonit ve organobentonit ile sulardan izoniazid'in giderilmesi
Removal of isoniazid from waters using bentonite and organo-bentonite
  1. Tez No: 484819
  2. Yazar: ZEKİNE GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SEZA BAŞTUĞ, ÖĞR. GÖR. ELİF ÇALIŞKAN SALİHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: bentonit, modifikasyon, glisin, izoniazid, adsorpsiyon, bentonite, modification, glycine, isoniazid, adsorption
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İzoniazid'in bentonit ve organobentonit ile sulu çözeltilerden uzaklaştırılması spektrofotometrik olarak çalışıldı. Organobentonit, yeşil kimya yaklaşımları doğrultusunda doğal bentonitin glisin kullanılarak modifiye edilmesi ile elde edildi. Adsorpsiyon deneyleri farklı süre, derişim ve pH değerlerinde yürütüldü. Adsorpsiyon kinetik verileri Lagergren birinci derece ve Yalancı ikinci derece kinetik eşitlikleri kullanılarak modellendi. Ayrıca tanecikiçi difüzyon grafikleri de çizildi. Kinetik çalışmalardan elde edilen sonuçlar Yalancı ikinci derece kinetik eşitliğine Lagergren birinci derece kinetik eşitliğinden daha iyi uydu. İzoniazid'in adsorpsiyon mekanizmasını anlamak için Giles izotermleri kullanıldı. Çizilen izotermler Giles izoterm sınıflandırmasına göre L tipine uydu. Denge verilerini modellemek için Langmuir ve Freundlich izotermleri kullanıldı. Deneylerden elde edilen sonuçlara göre, modifikasyon işlemi adsorpsiyon mekanizmasını etkilemiş ve bentonitin adsorpsiyon kapasitesini önemli ölçüde arttırmıştır.
Özet (Çeviri)
Removal of isoniazid was studied spectrophotometrically in aqueous solutions using bentonite and organobentonite. Organobentonite was produced by the modification of natural bentonite with glycine using green chemistry approach. Effect of time, initial concentration of the adsorbate and pH of the medium were investigated for the adsorption experiments. Lagergren first order and the pseudo-second order equations were used to model the kinetic data. It was seen that pseudo-second order kinetic equation represented the kinetic data better than the Lagergren first order kinetic equation. Adsorption mechanism of isoniazid were explained by using the Giles isotherm. Giles isothermswere fitted L-type according to Giles classification. The equilibrium data was modeled by using the Langmuir and the Freundlich isotherm equations. According to experimental results, the modification process had an effect on the adsorption mechanism and increased the adsorption capacity of the bentonite significantly.