Nörojenik disfajisi olan hastalarda nöromüsküler elektro stimülasyon terapisi (NMES)'nin kanıta dayalı etkililiğinin incelenmesi
Study of evidence based efficiency of neuromuscular electro stimulation therapy (NMES) patients with neurogenic dysphagia
  1. Tez No: 484836
  2. Yazar: ÜLKÜ KARAZEYBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEYYEN ÇİYİLTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Yutma, Nörojenik Disfaji, NMES, Kanıta Dayalı Etkililik, Swallowing, Neurogenic Dysphagia, NMES, Evidence Based Efficacy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Yutma oral yolla alınan gıdaların mideye iletilmesini sağlayan, pek çok yapının organize bir şekilde çalışmasıyla gerçekleşen hayati öneme sahip bir fonksiyondur. Bu fonksiyonun kısmen veya tamamen devre dışı olması durumunda yutma güçlüğü (disfaji) ortaya çıkar. Bu durum nörolojik hastalıklar neticesinde oluşursa, nörojenik disfaji olarak adlandırılır. Süreç içerisinde yetersiz beslenme, buna bağlı sağlık sorunları, bazen de hava yolunun korunamaması sonucu hayati riskler ve ölüm olgularıyla karşılaşmak olasıdır. Bu çalışmada, 2013 yılından bu yana Yunus Emre Devlet Hastanesi Mavi Hastane Yerleşkesi Yutma Kliniği'nde nörojenik disfaji tedavisinde kullanılan NMES'in kanıta dayalı etkililiğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik elde edilecek veriler tedavi öncesi ve tedavi sonrası şeklinde değerlendirilmiştir. Bakılmış olan parametreler; Disfaji Handicap Indeks (DHI), Mini Nütrisyon Testi (MNA) ve EAT-10 skorları, Fiberoptik endoskopik yutma çalışması (FEYÇ) bulguları, ganiometrik ölçümler, bilgisayar destekli ses analiz programı (MDVP), yeme süresi, kilo değişkenliği ve yenilen gıda formlarıdır. Ayrıca NMES 20 nörojenik disfajili hastaya Ters-Y (NMES 2b) pozisyonunda uygulanmıştır. Buna ilaveten; 2013-2015 yılları arasında NMES'le tedavi görmüş nörojenik disfajili 10 hastaya ilişkin retrospektif dosya taraması yapılmıştır. Sonrasında bu sonuçlar istatistiksel açıdan değerlendirilerek, nörojenik disfaji tanılı hastalarda NMES'in kanıta dayalı etkililiğinin bulunup bulunmadığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Swallowing is a vital function, which consists of organically processing various types of food, enabling the food consumed orally to get to the stomach. In case of a partial or complete disability of this function, swallowing difficulties (dysphalgia) occurs. If, due to a neurological disease, this condition keeps developing, it is called neurogenic dysphalgia. During this process, malnutrition (related) health problems may occur, sometimes even life threathening conditions, and even deaths, as a consequence of unprotected airway. Neuromuscular Electrical Stimulation Therapy (NMES) is a special currently developed method to treat oropharyngeal dysphalgia. A highly targeted research on the evidence-based efficiency of NMES was not found in Turkey. The aim of this paper was to study the evidence-based efficacy of NMES used in treating Neurogenic Dysphagia at the Yunus Emre Public Hospital Mavi Hospital Campus, Gynaecology Clinic in 2013. The data for this purpose were evaluated as pre-treatment and post-treatment. The parameters shown are; Dysphagia Handicap Index (DHI), Mini Nutritional Assessment (MNA) and EAT-10 scores, Fiberoptic endoscopic swallowing study findings, goniometric measurements, computer assisted sound analysis program (MDVP), duration of eating, weight fluctuations, and food forms. NMES 20 was also administered to the neurogenic dysphagia patient in the Reverse-Y (NMES 2b) position. In addition; Between 2013 and 2015, retrospective file scanning of 10 patients with NMES treated neurogenic dysphagia was performed. Subsequently, these results were statistically evaluated to discover whether the NMES had evidence-based efficiency in patients with neurogenic dysphagia.