Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda akıllı telefon bağımlılığı, internet bağımlılığı ve duygusal zeka ile ilişkili özellikler
The smart phone addiction, internet addiction, and emotional intelligence related features in attention deficit hyperactivity disorder
  1. Tez No: 484894
  2. Yazar: GAMZE YAPÇA KAYPAKLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGE METİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon Bağımlılığı, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Duygusal Zeka, Ergenlik, İnternet Bağımlılığı, Adolescence, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Emotional Intelligence, Internet Addiction, Smart Phone Addiction
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan ergenlerde, akıllı telefon bağımlılığı, internet bağımlılığı ve duygusal zeka ile ilişkili sosyodemografik ve klinik özelliklerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanılı, 12-18 yaş aralığında, 69'u (% 46) kız, 81'i (% 54) erkek, toplam 150 olgu dahil edildi. Çalışmada; Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu, sosyodemografik bilgi formu, Akıllı Telefon-İnternet Kullanımı Değerlendirme Formu, Conners ebeveyn ve öğretmen değerlendirme ölçekleri, Aile Değerlendirme Ölçeği, Yıkıcı Davranış Bozuklukları için DSM-IV'e dayalı Tarama ve Değerlendirme Ölçeği, Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği, Bar-On Duygusal Zeka Ölçeği ve Stroop Testi kullanıldı. Bulgular: Olguların 63'ünde (% 42,0) akıllı telefon bağımlılığı, 36'sında (% 24) problemli internet kullanımı saptandı. Akıllı telefon bağımlılığı ve problemli internet kullanımı olanların, Conners ebeveyn DSM-toplam puanı daha fazlaydı (sırasıyla; p=0,008, p=0,010). Akıllı telefon bağımlılığı ve problemli internet kullanımı olanların, ortalama duygusal zeka puanı daha düşüktü (p=0,044, p=0,042). Sonuç: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan ergenlerde, akıllı telefon bağımlılığı ve internet bağımlılığı birbirine oldukça benzer özellikler göstermektedir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, akıllı telefon bağımlılığı ve internet bağımlılığının mevcut klinik görünümleri üzerinde duygusal zeka etkide bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Smart Phone Addiction, Internet Addiction, and Emotional Intelligence Related Features in Attention Deficit Hyperactivity Disorder Aim: In this study, we aimed to investigate the sociodemographic and clinical features associated with smartphone addiction, internet addiction, and emotional intelligence in adolescents with attention deficit hyperactivity disorder. Methods: Sixty-nine (46%) girls and 81 (54%) boys (totally 150), aged between 12-18 years, diagnosed with Attention Deficit Hyperactivity Disorder were included in the study. The Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children--Present and Lifetime Version, the sociodemographic data form, the Smart Phone-Internet Usage Assesment Form, Conners' Parent and Teacher Rating Scales, Family Assessment Device, DSM-IV-Based Screening and Rating Scale for Disruptive Behavior Disorders, Young Internet Addiction Scale, Smartphone Addiction Scale, Bar-on Emotional Quotient Inventory, and Stroop Test were used. Results: Of all cases, 63 (42.0%) were classified as smartphone addicted, 36 (24%) as internet addicted. DSM-total scores in Conners' Parent Scale were higher in smartphone-addicted and internet addicted (p=0.008, p=0.010, respectively). The mean emotional intelligence score was lower in smartphone-addicted and internet addicted (p=0.044, p=0.042, respectively). Conclusion: The smartphone addiction and internet addiction have very similar characteristics, in adolescents with attention deficit hyperactivity disorder. The emotional intelligence affected the clinical pictures of attention deficit hyperactivity disorder, internet addiction, and smartphone addiction.