2005-2017 yılları arasında optik nörit tanısı ile takip ve tedavi edilen olguların retrospektif değerlendirmesi
Retrospective evaluation of cases treated and followed-up with a diagnosis of optic neuritis between 2005-to-2017
  1. Tez No: 484912
  2. Yazar: BETÜL ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ALİ TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Optik nörit, demografik özellikler, klinik özellikler, tedavi sonuçları, OndokuzMayısÜniversitesi, Optic neuritis, demographic characteristics, clinical characteristics, Ondokuz Mayis University
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Optik nörit (ON) çocukluk çağı demiyelinizan hastalıkları arasında sıkça görülen, genellikle düzelme sağlanabilmekle birlikte bazı olgularda geri dönüşümsüz hasar ve görsel fonksiyonel kayba neden olabilen önemli bir sağlık sorunudur. Dikkatli bir ayırıcı tanı ve iyi planlanmış bir tedavi gerektiren bu hastalığın değerlendirildiği bu çalışmanın amacı; ON'li çocukların tüm özellikleri ile retrospektif olarak değerlendirilmesidir. Yöntem: Kliniğimizde Ocak 2005-Temmuz 2017 tarihleri arasında tanı alan, tedavi edilen ve izlenen optik nöritli hastaların bilgileri hastane bilgi yönetim sistemi ve hasta kayıtlarından edinildi. Olguların demografik ve klinik özellikleri ile tedavi kayıtları ve sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Ortalama yaşları 11,4±4,4 yıl olan 28 hastaya ait veriler incelendi. K/E oranı 16/12 idi. 17 hastada tek taraflı, 11 hastada bilateral tutulum vardı. Ensık başvuru şikayeti görme keskinliğinde azalma idi (%57,1). Bilateral hastalıkta, görme kaybı oranları anlamlı derecede yüksek idi. Enfeksiyon öyküsü olguların %28,6'sında mevcuttu. En sık muayene bulgusu disk ödemi idi (%50). 2 hastada magnetik rezonans görüntülemede demyelinizan plak vardı. 15 hasta iv+oral steroid (%53,6), 5 hasta sadece iv steroid (%17,9), 1 hasta oral steroid (%3,6) aldı.1 hastaya plazmaferez uygulandı. 11 hasta remisyona girdi (%53,6), 3 hastada (%10,7) rekürrens oldu, unilateral hastalığı olan 4 olgunun, bilateral yerleşimli hastalığı olan 1 olgunun görme düzelmesi olmadı, diğer olguların görmelerinde düzelme sağlandı. Sonuç: Çalışmamızda elde ettiğimiz bulguların literatür ile genel bir uyum içinde olduğu görüldü. Sonuçlarımız çocukluk çağının bu önemli hastalığı için önemli bir veri kaynağı oluşturacaktır. Daha uzun süreli prospektif takipler ile hastalığın uzun dönem prognozu hakkında daha verimli sonuçlar elde edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Optical neuritis (ON) is a frequent symptom among the demyelinating diseases of childhood. Most of the cases can be recovered, but some patients may have irreversible damage and loss of visual functionality. A detailed diagnosis and well-managed treatment is necessary in this disease. The aim of current study is to evaluate the demographic and clinical features of ON cases retrospectively. Methods: The records of patients that diagnosed and followed-up at our clinic between Jan 2015 and Jul 2017 with a diagnosis of ON were obtained from patients' records and hospital database. The demographic and clinical characteristics of patients, treatments and outcomes were retrospectively evaluated. Results: Mean age of 28 patients was 11.4±4.4 years. F/M ratio eas 16/12. 17 patients had unilateral, and 11 had bilateral disease. Most frequent complaint on admission was decreased visual acuity (57%). Visual loss was significantly higher in bilateral disease. 28.6% of cases had a history of infection. Most frequent finding in examinations was disc edema (50%). 2 patients had demyelinating lesions on magnetic resonance imaging. 15 cases received iv+pulse steroid (53.6%), 5 patients had iv only steroid (17.9%), and 1 patient had oral steroid (3.6%). 11 patient had remission (53.6%), 3 patients had recurrence (10.7%). 4 patients with unilateral disease, and 1 patient with bilateral disease had no improvement with treatment, remaining cases had recovered visual functions. Conclusion: Our results were generally in accordance with the literature data. Our results will constitute an important data source for this important disease of childhood. Prospective studies with longer follow-up periods will provide more fruitful evidence in this disease.