Futbolda şut simulasyon antrenmanlarının genç futbolcularda şut atma performansına etkisi
The effect of shooting simulation training to soccer kick performance on young soccer players
  1. Tez No: 484941
  2. Yazar: ABDULLAH KILCI
  3. Danışmanlar: PROF. SANLI SADİ KURDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvvet, Futbol, Şut Atma Performansı, Şut simulasyon antrenmanı, Strength, Soccer, Shooting Performance, Shooting Simulation Training
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Futbol, topa ayak, kafa ve vücudun el dışındaki diğer kısımlarıyla temas ederek oynanan ve 45 dakikalık iki devre halinde, devre arası 15 dakika dinlenme aralığı verilen bir oyundur. Futbolcular oyun esnasında yürüme ve jog atma gibi düşük şiddetli aktivitelerle, sprint ve şut atma gibi yüksek şiddetli aktiviteleri dönüşümlü olarak uygular. Şut atma performansı sonucu doğrudan etkilemesinden dolayı ayrı öneme sahiptir. Bu çalışmada, genç yaştaki futbolculara uygulanan şut simülasyon antrenmanlarının şut atma performansına etkisi araştırılmıştır. Çalışmamıza aktif olarak futbol oynayan 18 deney (Yaş: 15.9±0.7yıl, Boy: 172±5.5cm,VA:63±10 kg), 21kontrol (Yaş: 15.8±0.6 yıl, Boy:173±8.4 cm, VA: 60.7±9.3 kg) olmak üzere 39 sporcu katılmıştır. Şut simülasyon antrenmanları haftada 3 gün olmak üzere 6 hafta sürmüştür. Antrenman %70-85 yüklenme şiddetiyle 3-4 set, 8-12 arası tekrarla uygulatılmıştır. Antrenmanlara başlamadan önce ve sonra futbolculara şut performans testleri (şut isabeti/maksimal top hızı), çeviklik (T-Test), sprint (0-10m, 0-20m, 0,30m), diz-kalça ekstensiyon/fleksiyon (60-180-240°/sn açısal hızlarda), diz izometrik kuvvet testleri (30-60-90° açılarda) uygulanmıştır. Simülasyon antrenmanlarından sonra futbolcuların maksimum şiddetle attıkları şut sonrası ölçülen top hızı değerleri ve isabet oranları artmıştır. Ayrıca kalça-diz ekstensiyon/fleksiyon her üç açısal hızda ve diz izometrik ise tüm açılarda artmıştır. Çeviklik ve sprint performanslarında herhangi bir gelişim görülmemiştir. Sonuç olarak şut simülasyon antrenmanları şut atma hızını ve isabet oranını arttırmaktadır. Şut performansında meydana gelen artışın diz ve kalça bölgesinde yer alan kaslarda meydana gelen artışa bağlı olarak geliştiği, kuvvette meydana gelen artışın ise nöral ve/veya hipertrofik kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Konunun açığa kavuşabilmesi için kas-sinir aktivitesinin irdelenerek incelenmesi gerekebilir.
Özet (Çeviri)
Soccer is a game which is played by kicking ball with body parts such as foot, head and all other except of hand, including two playing periods of 45 minutes, and 15 minutes rest period between each half. Football players practice intermittently high intensity activities such as sprinting and shooting, and low intensity activities such as walking and jogging during play. Shooting performance has a great importance because of the directly influenced the score. In this study, the effect of shooting simulation training applied to young soccer players on shooting performance was investigated. Our study participated in 18 experiment (Age: 15.9 ± 0.7 years, Height: 172 ± 5.5cm, BW: 63 ± 10 kg), and 19 control (Age: 15.8 ± 0.6 years, Height: 173 ± 8.4 cm, BW: 60.7 ± 9.3 kg) to be including 39 players. Shooting simulation training lasted 6 weeks, per week 3 days. The training was repeated 3-4 sets, 8-12 times with 70-85% load intensity. Soccer players was conducted testing before and after training include, shot performance tests (shot accuracy / maximum ball speed), agility (T-Test), sprint (0-10m, 0-20m, 0,30m), knee-hip extensor / flexion (60-180-240 °/Speeds), knee isometric strength tests (at 30-60-90 °angles). After the simulation training, soccer players measured values the ball speed post maximum intensity shot activity and accuracy ratio increased. In addition, increased hip-knee extension / flexion at all angular velocities and knee isometric at all angles. No improvement in agility and sprint performance was observed. As a result, shooting simulation training increased the shooting speed and accuracy rate. It is believed the increase of the shooting performance is due to the enhancement in the muscles in the knee and hip regions, and ocur increased strength due to nueral and/or hypertrophic origin. It may be necessary to investigate to elektromyographic activity for make it clear.