Siyasi partilerin eğitim politikaları: 2015 genel seçim parti bildirgelerinin analizi
Education policies of Turkey's political parties: analysis of 2015 electi̇on declerati̇on
  1. Tez No: 485393
  2. Yazar: MEHMET YAPRAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Siyasal Bilimler, Education and Training, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi partiler, seçim bildirgeleri, eğitim politikaları, eğitim, political parties, election declerations, education policies, education
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, dört büyük siyasi partinin eğitim politikalarını eğitim programları, okul öncesi eğitim, meslek liseleri ve mesleki eğitim, öğretmen eğitimi ve istihdamı, özel eğitim, zorunlu eğitim, eğitim felsefesi, yükseköğretime ilişkin reformlar, üniversite giriş sınavları, eğitim bütçe ve kalitesi gibi boyutlar açısından karşılaştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada resmi belge niteliği taşıyan belgelerin incelenmesi yöntemi kullanılmış ve 1 Kasım 2015 seçim bildirgeleri incelenerek gerekli veriler toplanmıştır. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması modeli kullanılmıştır. Verilerin analizinde doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Türkiye'de yasal bir biçimde faaliyet gösteren dört siyasi parti, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Halkların Demokratik Partisi, oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda; Türkiye'deki siyasi partilerin çağdaş anlamda eğitime ilişkin görüşleri, eğitim konusundaki vaatleri, siyasi partilerin seçim bildirgelerinde ifade ettikleri temel sorun alanları ve çözüm önerileri ortaya konmuştur. Tartışma bölümünde ise Türkiye'deki dört büyük siyasi partinin eğitim politikalarının karşılaştırılması yapılmıştır. Bu çerçevede, Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Halkların Demokrat Partisi eğitim politikaları arasındaki benzer ve farklı yönler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this study is to compare and contrast the views and policies of political parties in the field of education under several topics which are education programs, preschool education, vocational high school and vocational training, teacher training and employment, special education, compulsory education, education philosophy, reforms related higher education, university entrance examination, education budget and qualities. Data for this study have been collected from formal written materials that are election declerations dated November 1, 2015, received from official web sites of the political parties. Data have been analysed through the document analysis technique among qualitative research methods. The sample of the study consists of legally operating four political parties of Turkey, Justice and Development Party, Republican People's Party, People's Demokratic Party and Nationalist Movement Party. Results have revealed that political parties have different and similar temporary perspectives, promises, solutions to the problems related to education indicated in election decleration. In disscussion part, comparision findings were resatated in terms of four great Turkish political parties' education policies. In this frame, similarities and differences of political parties on educational policies have been presented.