Eğitim göstergelerinin kişisel ekonomik getiri düzeyi ile ilişkisi: Türkiye, Nijer ve Fransa örneği
The relationship between personal levels of economic returns and education indicators: the case of Niger, Turkey and France
  1. Tez No: 485434
  2. Yazar: MAMANE BACHİROU DJIBRIL ISSOUFOU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESEN ALTUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Eğitim ve Öğretim, Economics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kişi başına GSMH, Eğitim Harcamaları, Bitirilen Eğitim süresi, Okuryazarlık, Nüfus artış Hızı, GDP per capita, Educational Expenditures, Means Years of Schooling, Literacy, Population Growth Rate
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, Nijer, Türkiye ve Fransa'nın eğitim göstergeleri ile kişisel getiri düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada ilişkisel tarama deseni ve karşılaştırmalı araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Nijer, Türkiye ve Fransa'nın 1996-2015 yılları arasındaki 15-64 yaş aralığındaki nüfus sayısıdır. Araştırma da kişisel eğitim getirisi (Kişi başına düşen GSMH) bağımlı değişken olarak ele alınmıştır. Okuryazarlık Oranı, Bitirilen Eğitim Süresi, Eğitim Harcamaları ve Nüfus Artış Hızı bağımsız değişkenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri belge tarama tekniğine dayalı olarak bir veri toplama formu ile Dünya Bankası, OECD, UNESCO, İNS, TUİK ve İNSEE resmi internet sitelerinden elde edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, Nijer, Türkiye ve Fransa'nın kişi başına düşen GSMH ile okuryazarlık, bitirilen eğitim süresi ve eğitim harcamaları pozitif bir artış göstermekte, nüfus artış hızı ile kişi başına düşen GSMH negatif bir artış göstermektedir. Eğitim göstergeleri ile kişi başına düşen GSMH arasında ilişki incelenmiş, okuryazarlık, bitirilen eğitim süresi ve eğitim harcamaları pozitif yönde çok güçlü bir ilişki bulunmakta, nüfus artış hızı ile kişi başına düşen GSMH negatif yönde orta düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Araştırmada, Nijer, Türkiye ve Fransa'nın eğitim göstergeleri ve kişi başına düşen GSMH için yapılan aşamalı regresyon analizi sonucu, bitirilen eğitim süresi, nüfus artış hızı ve eğitim harcamaları değişkenlerinin kişi başına düşen GSMH'yi manidar olarak yordadığı; okuryazarlık oranları değişkeninin ise yordamadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to examine the relationship between the educational indicators of Niger, Turkey and France and the level of personal return. The method of study is the relational survey model and comparative research design. The sample of the study is from 1996-2015 covering the population group of Niger, Turkey and France between the ages of 15-64. In the research, the personal education return (GDP per capita) was taken as a dependent variable. Literacy Rate, Means Years of Schooling, Education Expenditures and Population Growth Rate are independent variables. The data of the study was obtained from the World Bank, OECD, UNESCO, İNS, TUIK and İNSEE official internet sites with a data collection form based on the document scanning technique. According to the findings of the study, Niger, Turkey and France have a positive distribution of GDP per capita, literacy, means years of schooling and education expenditures, the rate of population growth and GDP per capita show a negative distribution. The relationship between education indicators and GDP per capita was examined. There was a very strong correlation between literacy, means years of schooling and education expenditures, and a moderate relation between population growth rate and GDP per capita. In the study, the results of the Stepwise Regression analysis for Niger, Turkey and France's education indicators and per capita GDP, means years of schooling, education expenditures and the rate of population growth predicted GDP per capita significantly and literacy rates did not predict GDP per capita significantly.