Kültür Devrimi sonrası Çin sinemasında kolektif hafıza olgusu: Yara/Hasar filmleri
The phenomenon of collective memory in post-Cultural Revolution Chinese cinema: Scar Dramas
- Tez No: 485444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZIM ANKARALIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kolektif hafıza, Çin Kültür Devrimi, Çin sineması, Yara/Hasar filmleri, collective memory, Chinese Cultural Revolution, Chinese cinema, Scar Dramas
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Her toplum kendi varlığını devam ettirebilmek için kendi kültür, değer, norm ve hafızasına ihtiyaç duyar. Sinema bu sosyal nitelikleri canlı tutar. Travmalar toplumların kolektif hafızalarının bir parçasını oluştururlar. Kolektif hafızalar biçimlendirilebilseler bile bu travmaların arkasındaki gerçeğin analizine olanak sağlayan da yine kolektif hafızaların kendisidir. Bu bağlamda Büyük Proleter Çin Kültür Devrimi'nin toplumda yarattığı travmaların Çin Sinemasındaki yansımalarını tespit edebilmek amacıyla Yara/Hasar filmleri analiz edilmiştir.“Kültür Devrimi Sonrası Çin Sinemasında Kolektif Hafıza Olgusu: Yara/Hasar Filmleri”isimli tez üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kolektif hafıza kavramı ve bu kavramın sinema ile ilişkisi incelenmektedir. İkinci bölümde ise Çin Kültür Devrimi ve Devrim sonrası Çin sineması açıklanmaktadır. Son olarak, Yara/hasar filmlerine örnek olarak seçilen filmler ilk iki bölümde oluşturulan kuramsal çerçeve dahilinde analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Every society needs a trace of its culture, norms, values and memories to maintain its existence. Cinema help to keep these societal attributes alive. Traumas form part of societies' collective memory. Even if collective memories are formalised , they are stil used to analyze the reality behind them. Within this context, in an effort to determine the reflection of the traumas which Chinese Cultural Revolution has created, Scar Dramas are analyzed. This thesis is composed of 3 chapters. In the first chapter, concept of collective memory and its relation with cinema are studied. In the second chapter Chinese Cultural revolution and Post-Cultural Revolution Chinese Cinema are examined. Eventually, as an example of Scar Dramas, four films are to be analyzed within the scope of theoretical frames created in the first two chapters.