Sentetik kannabinoid bağımlısı bireylerde değişime hazır olma, ebeveyn tutumu ve fonksiyonel olmayan tutumlar arasındaki ilişki
Relationship between the stages of change readiness, parental attitude and dysfunctional attitude on synthetic cannabinoid dependent patients
  1. Tez No: 485499
  2. Yazar: ÖZGE KARAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET EMRE SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sentetik kannabinoid, fonksiyonel olmayan inançlar, değişime hazır olma, ebeveyn tutumu, Synthetic cannabinoid, the stages of change readiness, dysfunctional attitude, parental attitude
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada sentetik kannabinoid bağımlısı bireylerde değişime hazır olma, ebeveyn tutumu ve fonksiyonel olmayan inançlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Balıklı Rum Hastanesinde yatan 100 hastaya (n=100 erkek), Sosyodemografik Veri Formu, Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutum Ölçeği, İşlevsel Olmayan Tutumlar Ölçeği Kısaltılmış Türkçe Formu, Değişime Hazır Olma ve Tedavi İsteği Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS For Windows 15.00 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişki düzeylerini belirlemek için Spearman Korelâsyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, sentetik kannabinoid bağımlısı bireylerin işlevsel olmayan tutum toplam puanları ve mükemmeliyetçilik tutumu ile değişime hazır olma ve tedavi isteği ölçeğinin alt boyutu olan adım atma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. İşlevsel olmayan tutum toplam puanı ile değişime hazır olma ve tedavi isteği toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Sentetik kannabinoid bağımlısı bireylerin, işlevsel olmayan inançlar toplam puanı ve alt boyutları olan mükemmeliyetçilik ve onay ihtiyacı puanları ile algılanan hem anne hem de baba reddedicilik tutum puanları arasında aynı yönde zayıf ve anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sentetik kannabinoid bağımlısı bireylerin, işlevsel olmayan inançlar toplam puanı ve alt boyutları olan mükemmeliyetçilik ve onay ihtiyacı puanları ile algılanan hem anne hem de baba duygusal sıcaklık ve aşırı koruyuculuk tutum puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Sentetik kannabinoid bağımlısı bireylerin, algılanan hem anne hem de baba duygusal v sıcaklık ve aşırı koruyuculuk tutum puanları ile Socrates toplam puanları ve alt boyutları olan farkına varma, ikilem, adım atma puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Algılanan baba reddedicilik tutum puanı ile Socrates toplam puanları ve alt boyutları olan farkına varma, ikilem, adım atma puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Algılanan anne reddedicilik tutum puanı ile Socrates toplam puanları ve alt boyutları olan farkına varma ve adım atma puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunamazken, bir diğer alt boyutu olan ikilem puanı arasında aynı yönde zayıf anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çocuk sahibi olan sentetik kannabinoid bağımlısı bireylerin tedavi için adım atma girişimlerinde istatistiksel olarak pozitif yönde bir farklılık olduğu saptanmıştır. Sentetik kannabinoid bağımlısı olan bireylerin çocuk sahibi olma durumlarına göre kısaltılmış işlevsel olmayan tutum, kısaltılmış algılanan ebeveyn tutum, değişime hazır olma ve tedavi isteği toplam puanlarının istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır. Sentetik kannabinoid bağımlısı olan bireylerin ilk madde kullanım yaşlarına göre, daha önce psikolojik destek alma ve madde kullanımı nedeniyle hastaneye yatma durumlarına göre kısaltılmış işlevsel olmayan tutum, kısaltılmış algılanan ebeveyn tutum, değişime hazır olma ve tedavi isteği toplam puanlarının istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze and understand relationship between the change readiness, parental attitude and dysfunctional attitude of synthetic cannabinoid dependent patients. For this purpose, a total of 100 participants (patients n=100 male) from Balikli Rum Hospital were involved in this study. The sociodemographic data form, perceived parental attitudes scale (s-EMBU-C), Dysfunctional Attitudes Scale (DAS), the Stages of Change Readiness and Treatment Eagerness Scale (SOCRATES) were performed. The results were analyzed with SPSS For Windows 15.00. Statistical methods are used to interpret the data. Spearman Correlation was applied to all measures for indicating the relationship between them. According to research findings, the total scores of dysfunctional attitude and its subscale of perfectionism were found to be positively correlated with the total scores of Socrates and its subscale of first attempt. There was no significant relationship between the total score of dysfunctional attitude and readiness and treatment eagerness. Synthetic cannabinoid addicted individuals were found to have a weak and significant relationship between the total scores of dysfunctional attitude and its subscales (perfectionism, and perceived need for approval), and the total scores of the rejection of perceived parental attitudes (both mother and father). No significant relationship was found between the total scores of the emotional warmth and overprotection of perceived parental attitudes (both mother and father) and the total scores of dysfunctional attitude and its subscales (perfectionism, and perceived need for approval) on synthetic cannabinoid addicted individuals. There was no significant relationship between the total scores of the emotional warmth and overprotection of perceived parental attitudes (both mother and father) and the total scores of Socrates and its subscales of recognition, first attempt and dichotomy. There was no significant vii relationship between the rejection of perceived parental attitudes (just father) score and the total scores of Socrates and its subscales of recognition, first attempt and dichotomy. While there was no significant relationship between the rejection of perceived parental attitudes (just mother) score and the total scores of Socrates and its subscale of recognition, and first attempt, there was a weakly correlation between the score of dichotomy. It has been determined that there is a statistically increase of attempts for treatment in patients who has children. It was concluded that the total scores of perceived parental attitudes scale (s-EMBU-C), Dysfunctional Attitudes Scale (DAS), the Stages of Change of Readiness and Treatment Eagerness Scale (SOCRATES) were not statistically significant according to the status of being a parent of patients. It was concluded that the total scores of perceived parental attitudes scale (s-EMBU-C), Dysfunctional Attitudes Scale (DAS), the Stages of Change Readiness and Treatment Eagerness Scale (SOCRATES) were not statistically significant according to the age of using first substance, previous psychological support and staying at hospital because of substance use.