Gerçekçi matematik eğitimi yaklaşımının ortaokul matematik derslerinde kullanımının incelenmesi ve öğrenci başarısına etkisi
The investigation of using realistic mathematics education (rme) on secondary math lessons and the effects on students' math achievement
- Tez No: 485600
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN TARIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Gerçekçi matematik eğitimi, geometri ve ölçme öğrenme alanı, matematik başarısı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu araştırmada ortaokul matematik derslerinde Gerçekçi Matematik Eğitimi (GME) yaklaşımının kullanımının incelenmesi ve bu yaklaşımın öğrencilerin matematik başarılarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, araştırmada nitel ve nicel yöntemlerin bir arada olduğu karma yöntemli bir çalışma deseni kullanılmıştır. Araştırma, Adana ilinde üç farklı devlet ortaokulunda yürütülmüştür. Araştırmanın nitel verileri araştırmacı tarafından ilgili literatür incelenerek sayılar, geometri ve ölçme öğrenme alanına ait kazanımların işlendiği matematik dersleri 22 ders saati gözlemlenerek ve gözlemlerin sona ermesinin ardından verileri desteklemek amacı ile farklı sosyo-ekonomik düzeye sahip 3 ortaokulda çalışan toplam 17 matematik öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Gözlemler sonucu elde edilen veriler içerik analizi, yüzde ve frekans değerleri kullanılarak analiz edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen bulgular gözlem sonuçlarını destekleme amaçlı olduğu için görüşmelerden direk alıntılar yapılarak sunulmuştur. Araştırmanın nitel boyutunun tamamlanması ile elde edilen bulgulardan yola çıkılarak yedinci sınıf düzeyinde GME yaklaşımına dayalı etkinlikler geliştirilmiştir. Araştırmanın nicel verileri matematik başarı testi kullanılarak elde edilmiştir. Çalışmada GME yaklaşımının uygulandığı araştırmacının girdiği bir deney grubu ve bir matematik öğretmeninin girdiği bir kontrol grubu rastgele olarak belirlenmiştir. Deney grubuna geometri ve ölçme öğrenme alanına ait kazanımlar GME yaklaşımı ile öğretilmiş, kontrol grubunda ise mevcut öğretim yöntemi kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde ön ve son testlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde karışık ölçümler için iki faktörlü ANOVA testi kullanılmıştır. Sonuç olarak, ortaokul matematik derslerinde çoğunlukla geleneksel yaklaşımın kullanıldığı görülmüştür. Öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen bulgular da bu sonucu destekler niteliktedir. GME yaklaşımı temele alınarak kazanımların verildiği deney grubu öğrencilerinin mevcut öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerine nazaran matematik başarı testinde daha başarılı oldukları bulunmuştur. Hesaplanan etki büyüklüğü büyük etkili bir çalışmanın yapıldığını göstermiştir. Bu doğrultuda öğretmenlere ve öğretmen adaylarına GME yöntemi ile ders planı hazırlama ve uygulama için eğitim verilebilir. Gelecek çalışmalarda yeni bir matematik programı düzenlemesi ile GME yaklaşımına dayalı örnek etkinlikler hazırlanabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the use of the Realistic Mathematics Education approach in secondary school mathematics courses and be examined the effect of this approach on student' mathematical achievements in this research. For this purpose in this study a mixed methodology study was used in which the qualitative and quantitative methods coexist in the research. Research has been conducted at three dıfferent state secondary school in Adana. Research's qualitive data, numerals, geometry and the maths lessons in which processed learning outcome and evalution issummed up for totally 22 hours by observing. After observations' end off, to support observations' datas semi-structured inserviews was made with 17 maths teacher. The results of the observation were analyzed by using the content analysis, percentage and frequenmcy values. The results from the interviews were included by direct quotations.activities based on the Realistic Mathematics Education approach at the seventh grade level have been developed by way of the findings obtained by completing the qualitative dimension of the research. Quantitative data of the study were obtained using the mathematical achievement test. In the study group with the researcher realistic mathematics education approach applied and a control group with a mathematics teacher were randomly selected. The experimental group was taught to geometry and achievements of assessment and learning domain by the RME approach while in the control group the existing teaching method was used. In the analysis of quantitative data, arithmetic mean and standar deviation independent sampla t- test, paired samples t-test were used to evaluate the data obtained from the pre and post tests. As a result, the traditional approach is often seen to be used in secondary school mathematics lessons. Finding from semi-structured interviews with teachers also support this end resuşt. The experimentel group students whose achievements were given, based on the RME approach, were found to be more successful in the mathematics achievement test than the control group students in which the current teaching method was applied. In this direction, trainers and preservice can be trained to prepare and implement lesson plans by the way of the mathematics education approach in the future studies, case studies can be prepared by organizing a new mathematics programme. Keyword: Realistic mathematics education, geomery and measurement, learning domain math success.