Gerçekçi matematik eğitimi yaklaşımının yedinci sınıf cebir konusunun öğretiminde öğrenci başarısına ve matematiksel iletişim becerisine etkisinin incelenmesi
Investigation of effects of realistic mathematics education approach on seventh grade students' mathematical language skills in algebra learning area
  1. Tez No: 820479
  2. Yazar: HÜSNİYE KESMEZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM SEVGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: cebir, gerçekçi matematik eğitimi, matematiksel iletişim, ortaokul, Algebra, mathematics language (communication), middle grade, realistic mathematics education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Araştırmanın amacı Gerçekçi Matematik Eğitimi (GME) ilkeleri kapsamında işlenen derslerin, yedinci sınıf öğrencilerinin cebir öğrenme alanındaki öğrenci başarısı ve matematiksel iletişim becerisi üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmanın verileri nicel- nitel yaklaşımların bir arada kullanıldığı karma yöntem ile toplanmıştır. Nicel kısımda kontrol gruplu yarı deneysel model, nitel kısımda durum çalışması kullanılmıştır. Veri toplama araçlarından cebir alanı başarı testi Devlet Parasız Yatılı ve Burslu (DPYB) sorularıyla MEB'in yayımladığı beceri temelli sorulardan araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Sonrasında test hakkında uzman görüşleri alınmış, akabinde 45 öğrenciyle pilot çalışma yapılarak veriler analiz edilmiş ve testin güvenilirlik kat sayısı 0,746 olarak hesaplanmıştır. Matematiksel iletişim ölçeği ve mülakat soruları ise Baran'ın (2019) PISA sorularından oluşturup iletişim düzeyini belirlediği sorulardan seçilmiştir. Araştırmanın verileri Yozgat İli Sorgun İlçesinde bulunan iki ortaokuldaki 14 deney ve 13 kontrol grubu olmak üzere toplamda 27 yedinci sınıf öğrencisinden toplanmıştır. Deney grubunda GME ilkelerine göre, kontrol grubunda ise mevcut programa göre dersler işlenmiş, uygulamalar altı hafta sürmüştür. Nicel veriler bir istatistik paket program ile nitel veriler betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bu araştırmada elde edilen veriler, GME yönteminin cebir öğrenme alanında yedinci sınıf öğrencilerinin öğrenme başarısına istatistiki olarak anlamlı katkı sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca GME ilkelerine göre işlenen derslerin öğrencilerin matematiksel iletişim düzeylerini arttırmada katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effects of the lessons taught within the scope of the principles of Realistic Mathematics Education (RME) on student achievement and mathematical communication skills of seventh grade students in the algebra learning area. The data of the research were collected with the mixed method in which quantitative and qualitative approaches are used together. A quasi-experimental model with a control group was used in the quantitative part, and a case study was used in the qualitative part. The algebra achievement test, which is one of the data collection tools, was created by the researcher from the State Free Boarding and Scholarship (DPYB) questions and the skill-based questions published by the Ministry of National Education. Afterwards, expert opinions were received about the test, and then a pilot study was conducted with 45 students, and the data were analyzed and the reliability coefficient of the test was calculated as 0.746. The mathematical communication scale and interview questions were selected from the questions Baran (2019) created from PISA questions and determined the level of communication. The data of the study were collected from 27 seventh grade students in total, 14 in the experimental group and 13 in the control group, in two middle schools in Sorgun, Yozgat. The lessons were taught according to the RME principles in the experimental group and according to the current program in the control group, and the applications lasted in six weeks. Quantitative data were analyzed with a statistical package program and qualitative data were analyzed with descriptive statistics method. The data obtained in this study, it was determined that the RME method made a statistically significant contribution to the learning success of seventh grade students in the field of algebra learning. In addition, it has been seen that the courses taught according to the principles of RME contribute to increasing the mathematical communication levels of the students.