Küreselleşmenin inovasyon üzerindeki etkileri
The effects of globalization on innovation
- Tez No: 485658
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MAHİR FİSUNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, finansal küreselleşme, ticari küreselleşme, yüksek inovasyon ülkeler, orta inovasyon ülkeler, düşük inovasyon ülkeler, panel ARDL model, Innovation, financial globalization, commercial globalization, high innovation countries, medium innovation countries, low innovation countries, panel ARDL model
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bugün bilgi ekonomisi dünyasında yaşıyoruz. İnovasyon, özellikle de farklılaşmanın, firmaların performansları arasındaki en önemli belirleyici faktör haline geldiği küresel ekonomik krizlerin bu çağında olduğundan daha önemlidir. Araştırmacılar, inovasyonun yeni ürün ve hizmetlere, daha kaliteli ve daha düşük fiyatlara yol açtığını göstermektedirler. Günümüzün bilgi ekonomisi ve küresel ekonomik ortamında, şirketler çok fazla rekabetle karşı karşıyadır ve bu nedenle farklılaşma önemli bir başarı faktörü haline gelmiştir. Bu sürekli inovasyonu gerektirir. Diğer taraftan, giderek dünyanın artan ve bütünleşmiş bir ekonominin küresel köyü haline gelmesidir. Bu durumda finansal ve ticari küreselleşme ile birlikte ülkelere bilgi akışı ihtimali olması bazi ülkeler için firsat ise bazi ülkeler için tam tersine olabilir. Çalışmanın amacı finansal ve ticari küreselleşmenin inovasyon üzerinde etkisini ve ilişkisini araştırmaktır. Bu kapsamda üç grup ülkede; yüksek inovasyon (Yİ), orta inovasyon (Oİ) ve düşük inovasyon (Dİ) düzeyde ülkelerde, 1996-2014 dönemde panel ARDL veri analiz yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre yüksek inovasyon ülkelerde finansal ve ticari küreselleşme ülkenin inovasyon seviyesini artmaktadır. Özelikle, ticari küreselleşme bu grup ülkelerde daha uygun olduğunu göstermektedir. Orta inovasyon ülkelerde ise ticari küreselleşme; patentler, Ar-Ge araştırmacılar sayısını ve entelektüel mülkiyeti negatif etkilemesine rağmen beşeri sermayeyi pozitif etkilemektedir. Ayrıca bu grup ülkelerde finansal küreselleşme tüm inovasyon endekslerini pozitif etkilemektedir. Düşük ülkelere gelince ticari küreselleşme ülkelerin inovasyon seviyesini azaltırken finansal küreselleşme beşeri sermayesinin pozitif etki bırakmaktadır. Böylece küreselleşme yüksek inovasyon ülkeler için tam firsat ise diğer ülkeler için kısmen firsat sayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
We live in a world of information economy. Innovation is becoming significant in this era of global economic crises in which variance has become the most important determining factor for firms' performances. Researchers have revealed that innovation leads to new products and services, as well as better quality and lower prices. In today's information economy and global economic environment, companies get involved in competition, and thus, diversification is considered as a major success factor requiring constant innovation. On the other hand, the world is gradually becoming the global village of an increasing and integrated economy. In this case, the possibility of information flowing to countries along with financial and commercial globalization might be an opportunity, while being the opposite for others. Hence, this research aims is to explore the influence of financial and commercial globalization and their relations on innovation. Within this context, panel ARDL data analysis method was used in 1996-2014 period for three groups of countries with high innovation (HI), medium innovation (MI) and low innovation (LI). Results have shown that financial and commercial globalization increases the level of innovation in high innovation countries. In particular, commercial globalization is more convenient in these countries. As for the countries with medium innovation, commercial globalization has a positive impact on human capital. However, it negatively affects patents, the number of R&D researchers and intellectual property. Besides, financial globalization positively affects all innovation indices in these countries. When it comes to countries with low innovation, financial globalization has a positive effect on human capital, however commercial globalization reduces the level of innovation of the countries. Thus, globalization is definitely an opportunity for the countries with high innovation, whereas it presents partial opportunity for the others.