Micro-level interactions of institutional logics: A research study in the Turkish healthcare field
Kurumsal mantıkların mikro seviyedeki etkileşimleri: Türk sağlık alanında bir araştırma
  1. Tez No: 485685
  2. Yazar: SERDAL GÜRSES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DANIŞMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal mantıklar, kurumsal değişim, Türk sağlık alanı, mikro seviye değişim, pratik seviye uygulamaları, Institutional logics, institutional change, Turkish healthcare field, micro-level change, ground-level practices
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışma, halihazırda kurulu bir düzene sahip olan Türk sağlık alanında devlet öncülüğünde makro seviyede gerçekleştirilen bir sağlık reformunun mikro seviyedeki etkilerini kurumsal mantıkların bu değişim teşebbüsü sürecindeki rolüne dikkati çekmek vasıtasıyla ortaya çıkarma konusunda yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu tarihsel temellendirilmiş kuram çalışması, araştırmacının pratik seviyedeki aktörlerin kullanımına hazır olan kurumsal mantıklar ve bu mantıklarla ilintili karakteristikler kataloğunu, ki bunlar medikal profesyonellik, devletçi, işletme-benzeri ve aykırı mantıklar olarak isimlendirilmiştir, ve aynı zamanda bu aktörlerin hangi durumlarda hangi mantıklardan yararlanma konusundaki tercihlerinde profesyonel takdir yetilerini çok büyük bir yoğunlukta kullandıklarını tespit etmesine olanak sağlamıştır. Kurumsal mantıklar perspektifinin, profesyonellerin güçlü profesyonel bağ, oryantasyon, sosyalizasyon ve eğitimlerinden ötürü kendi 'öz' mantıklarına sıkı sıkıya bağlılık gösterdikleri önkabulüne karşın, bu çalışmada araştırmacı profesyonellerin kendi öz mantıklarından uzaklaşmak vasıtasıyla kullanımlarına hazır olan mantık repertuarlarından yararlandıklarına ya da o anki şahsi amaç ve çıkarlarına bağlı olarak yarattıkları aykırı bir mantığın kölesi olduklarına yönelik kanıtlar sunmak vasıtasıyla kurumsal mantıklar perspektifine katkıda bulunmaktadır. Pratik seviyedeki aktörlerin farklı mantıksal oryantasyonlarla ilintili olan mikro seviyedeki uygulamalarını ortaya çıkarmak, belli kurumsal mantıklardan ya da birçok farklı kurumsal mantık kombinasyonlarından gün-be-gün gerçekleştirilen uygulamalarda nasıl ya da hangi koşullar altında yararlanıldığı konusunda sahip olduğumuz bilgileri büyük ölçüde geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to help unveil the micro-level implications of a macro-level government-led health transformation initiative in an already-established Turkish healthcare field by drawing attention to the role of institutional logics through the processes of change over time. This historical grounded theory study allowed the researcher to identify the catalog and associated characteristics of logics; namely, medical professionalism, state, business-like and rogue logics, that are available to the ground-level actors, and the great deal of professional discretion they use in the selection of which logic(s) to employ under which circumstances. While institutional theory presupposes that professionals, based on their strong professional ties, orientation, socialization and education, show close attachment to their professional or 'home' logics, the researcher, in this study, contributes to the institutional logics theory by providing evidence that they may stray from their home logics and draw from a repertoire of logics that are available to them or become slaves of a rogue logic they themselves create based on the their immediate interests and purposes. Unraveling the micro-level practices of ground level actors as they pertain to different logical orientations substantially advances our understanding of how and under what conditions certain or various combinations of institutional logics are employed during day-to-day activities.