26-28. 09. 2011 tarihli Hürriyet Gazetesindeki köşe yazılarının söz dizimi incelemesi
Review of syntax of columns in 26-28. 09. 2011 dated Newspaper named Hürriyet
- Tez No: 485692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YETER TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Söz dizimi, cümle, köşe yazısı, Syntax, sentences, columns
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 462
Özet
Bu çalışma 26, 27, 28 Eylül 2011 tarihlerinde Hürriyet gazetesinde yayımlanan köşe yazılarının söz dizimi üzerinedir. Bu çalışma kapsamında 24 köşe yazarının 40 köşe yazısı incelenmiş ve elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Çalışmada ilk olarak söz dizimi, cümle, cümlenin ögeleri ve cümlelerin sınıflandırılması konularıyla ilgili kuramsal bilgi ve tartışmalara yer verilmiştir. Yazarlarına göre köşe yazılarında kullanılan cümlelerin sınıflandırması bölümünde köşe yazarlarının köşe yazılarında kullandığı cümleler yapı, yüklemin türü, diziliş ve anlam bakımından tahlil ve tasnif edilmiştir. Tahlil sonucunda ortaya çıkan bulgular tablolar bölümünde gösterilmiştir. Bu bölümde teknik olarak Microsoft Excel programının yöntemleri kullanılmıştır. Tablolar bölümünde gösterilen istatistikler sonuç bölümünde değerlendirilmiştir. Köşe yazılarında tercih edilen cümlelerin söz dizimi özelliklerini belirlemek amacıyla yaptığımız bu çalışma; bize köşe yazılarında yapı bakımından basit cümle, yükleminin türü bakımından fiil cümlesi, dizilişi bakımından düz cümle, anlamı bakımından olumlu fiil cümlesi kullanma eğiliminin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is about the syntax of the sentences of columns published in the newspaper named as Hürriyet on September 26, 27, 28, 2011. In the scope of this study 40 columns written by 24 columnists were examined and the obtained findings were evaluated. At the study it was initially covered theoretical knowledge and discussion about issues related to sentence, elements of sentences and the classification of the sentences. At the section named as the“Classification of the Sentences in The Columns in Terms of the Columnists”, sentences in the columns of the columnists was analyzed and classified in terms of structure, type of predicate, string of the elements and semantics. According to the analysis results, arisen findings were pointed out at the section of tables. At this section it was used methods of Microsoft Excel programs. The statistics pointed out at the section of tables were evaluated in the result section. This study we worked out in order to determine syntax qualities of the sentences in the columns shows us that there is tendency of use simple sentences in terms of structure, verbal sentences in terms of type of predicate, canonical (Standard) sentences in terms of string of the elements, affirmative verbal sentences in terms of semantics in the columns.