A critical study on ELT course books regarding general competences presented in the common European Framework of Reference for Languages
İngilizce ders kitaplarının Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programındaki genel yetkinlikler bağlamında eleştirel söylem çözümlemesi
- Tez No: 485693
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Genel yetkinlikler, ADOÇEP, eleştirel söylem analizi, ideoloji, İngilizce ders kitapları, General competences, the CEFR, critical discourse analysis, ideology, ELT course books
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Dilin kullanımı hiçbir zaman tarafsız değildir (Fairclough, 1992). Yazılı veya sözlü bütün metin türleri amaçlı ya da amaçlı olmaksızın belirli ideolojileri yayar. Bununla birlikte, gazete makaleleri, politik konuşmalar, eğitim materyalleri, reklamlar gibi okuyucu/dinleyici üzerinde belirli etkiler yaratmaya yönelik olarak tasarlanmış kimi metinlerin daha yoğun ideolojik yüke sahip olduğu düşünülebilir. Bu bağlamda en çok karşılaşılan metin türlerinden birisi eğitim yoluyla düzenli olarak devletin egemen olan politikalarını uygulamaya yönelik hazırlanmış ders kitaplarıdır. Crawford'un da belirttiği gibi:“Ders kitapları okullardaki müfredatın baskın bir tarifi ve kültürel, ekonomik ve politik çatışma ve uzlaşmaların bir yansımasıdır”(2000, p.1). Bu nedenlerle, ders kitaplarının içeriklerine odaklanan çalışmaların yapılması büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmış ve Türkiye'de yaygın olarak kullanılan üç farklı 8. sınıf İngilizce ders kitabının seçili ünitelerindeki metinleri Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Programında (ADOÇEP) yer alan Genel Yetkinlikler (Bildirimsel Bilgi, Beceri ve Yapabilme Bilgisi, Varoluşsal Yetkinlik, Öğrenme Yetisi) bağlamında incelenmiştir. Çalışmanın bir diğer amacı ise, söz konusu ders kitaplarındaki ADOÇEP'te bulunan genel yetkinliklerle bağlantılı ideolojileri ortaya çıkarmaktır. Bu çalışmada ders kitaplarında genel yetkinlikler sunulurken ortaya atılan olası ideolojik çıkarımları belirlemek amacıyla Eleştirel Söylem Analizi (Fairclough, 1992, 1995; Van Dijk, 1998; Wodak, 1995) ve özellikle Fairclough'un Eleştirel Söylem Analizi Çerçevesi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
No language use is neutral (Fairclough, 1992). All kinds of texts, spoken or written, intentionally or unintentionally transmit certain ideologies. However, some texts such as newspaper articles, political speeches, educational materials, advertisements which are produced towards creating specific desired effects on the audience may be assumed to have more intense ideological load. One of the most widely encountered text types in this regard are course books which are systematically designed towards implementing the dominating policies of the state via education. As Crawford puts forward,“Textbooks are the dominant definition of the curriculum in schools and are a representation of cultural, economic and political battles and compromises”(2000, p.1). For these reasons, it is vital to carry out studies considering the contents of course books. This study examines the texts of three English language course books for 8th grades that are officially approved by the Ministry of Education and widely used in state schools in Turkey focusing on the General Competence Categories (Declarative Knowledge, Skills and Know-how, Existential Competence and Ability to Learn) presented in the Common European Framework of Reference (2001) in the units investigated. The study also aims to uncover the ideologies regarding General Competence categories presented in the CEFR in the course books under investigation. The study was conducted through a Critical Discourse Analytical perspective (Fairclough, 1992, 1995; Van Dijk, 1998; Wodak, 1995) and specifically, Fairclough's (2001) Critical Discourse Analysis Framework was used to identify the possible ideological implications promoted through the General Competence categories presented in the course books.