Data-driven language learning: The use of concordance lines in vocabulary learning
Veri temelli dil öğrenimi: Tanıklı dizin kullanımının İngilizce kelime öğrenimine etkileri
  1. Tez No: 485691
  2. Yazar: SİBEL TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SOFU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Veri temelli eğitim, veri yönlendirmeli öğrenme (VYÖ), tanıklı dizin, kelime öğrenimi, öğrenci tutumları, Corpus-based instruction, data-driven learning (DDL), concordance lines, vocabulary learning, student attitudes
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Derlemin eğitim alanında kullanılması özellikle Veri Yönlendirmeli Öğrenim (Veri Temelli Öğrenim) metodunun ortaya çıkmasıyla son zamanlarda ilgi çekmiştir. Bu derlem temelli çalışma, derlemin ve tanıklı dizinle desteklenmiş eğitimin kelime öğrenimi üzerindeki etkililiğini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmamın ana amacı, tanıklı dizin programı ile kelime öğrenen deney grubu ve geleneksel tarzda ders kitabı temelli kelime eğitimi alan kontrol grubundaki öğrencilerin hedef kelimeleri öğrenmesini araştırmaktır. Kelimelerin yazma etkinlikleriyle cümle içinde üretken kullanımı ve öğrenci tutumları da bu çalışma çerçevesinde incelenmektedir. Fırat Üniversitesinden yaşları 18 ila 22 arasında değişen 58 öğrenci bu çalışmaya katılmıştır. Çalışmada kelime testleri, yazma etkinlikleri, anket ve yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla elde edilen hem nicel hem de nitel verilerin kullanıldığı karma bir araştırma yöntem deseni benimsenmiştir. Kelime testlerinin istatiksel analizinden elde edilen sonuçlar veri temelli eğitim alan öğrencilerin geleneksel tarzda ders kitabı ile eğitim alan öğrencilerden hem son-test, hem de ertelenmiş son-testte daha başarılı olduklarını göstermiştir. Bulgular, kelimelerin üretken kullanımı konusunda iki grubun da birbirine yakın performanslar gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, öğrencilerin diğer becerilerle birlikte kelime dağarcığını arttırmak için tanıklı dizin kullanımı konusunda pozitif bir tutum sergiledikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The use of corpora for pedagogical purposes has drawn the interest recently especially with the introduction of Data Driven Learning, and the possible impact of the approach has started to be investigated. This corpus-based study aims explore the effectiveness of corpus use and concordance enriched instruction in the learning of vocabulary. The main purpose of the study was to explore the learning of target words of experimental group, who used hands-on concordancing and control group, who received traditional coursebook-based instruction. The productive use of vocabulary was also explored with writing tasks. Additionally, students' attitudes were also examined in the scope of this study. 58 students from Fırat University aged between 18-22 participated in the study. The study employed a mixed- method research design with which both the quantitative and qualitative data were gathered through vocabulary tests, writing tasks, student questionnaires and semi-structured interviews. The statistical analysis of vocabulary tests results revealed that the students who received Data-Driven instruction outperformed the students who received traditional instruction in both post-tests and delayed post-tests. The findings also indicated that the students in both group showed similar performances in the productive use of the vocabulary items. It was also found that the students held positive attitudes towards using concordancing to expand their vocabulary as well as develop other language skills.